Nemački predsednik oštro osudio paljenje izraelske zastave

Svet 14. maj. 202123:20 > 00:15
Podeli:
Nemacka protest
Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemački predsednik Frank - Valter Štajnmajer oštro je osudio antiizraelske proteste u državi proteklih dana, na kojima su izvikivane antisemitske parole i spaljivane izraelske zastave, zbog čega su vlasti pokrenule istragu.

„Mržnju prema Jevrejima, bez obzira na to od koga dolazila, nećemo tolerisati u našoj zemlji“, rekao je Štajnmajer u članku za dnevnik Bild.

On je objasnio da nemački ustav garantuje slobodu izražavanja i pravo na proteste, ali da ova prava ne smeju biti zloupotrebljena.

„Ko na našim ulicama spaljuje zastave sa Davidovom zvezdom i urla antisemitske parole, taj ne samo da zloupotrebljava slobodu protesta u Nemačkoj, već čini krivična dela koja se moraju procesuiratii“, poručio je predsednik.

U Gelsenkirhenu i Hanoveru je u noći između srede i četvrtka došlo do nasilnih protesta na kojima su izvikivane antisemitske parole i spaljivane izraelske zastave, a policija je u poslednjem trenutku sprečila napade na lokalne sinagoge.

Demonstranti su nosili turske, palestinske i zastave Tunisa.

Policija je u petak saopštila da je identifikovala vođe nenajavljenih protesta i da je pokrenuta istraga.

Predstavnici jevrejskih zajednica u Nemačkoj zatražili su bolju zaštitu, a izraelski ambasador u Nemačkoj zamolio je vlasti da garantuju bezbednost jevrejskih objekata.

„Ovim putem molim nemačke vlasti da učine sve kako bi postigle sigurnost jevrejskih zajednica u Nemačkoj“, rekao je ambasador.

Predsednica jevrejske zajednice u Gelsenkirhenu Judit Neuvald – Tazbah rekla je za dnevnik Di Velt da su članovi zajednice „duboko uznemireni“ i da žive u strahu.

„Kao ćerka roditelja koji su preživeli Holokaust ne mogu da verujem da je tako nešto ponovo moguće“, rekla je Nauvald – Tazbah.

Jevrejska zajednica u Nemačkoj broje oko 95.000 članova, s time da je broj članova poslednjih godina u stalnom padu.

Od dolaska preko milion izbeglica iz arapskih zemalja 2015./2016. povećan je i broj napada na pripadnike jevrejske zajednice u Nemačkoj.

Glavni savet muslimana u Berlinu je u petak osudio napade na sinagoge i antisemitske poruke demonstrante.

„Mi osuđujemo antisemitizam i to jasno dajemo do znanja na molitvama u našim džamijama“, rekao je predsednik Glavnog saveta muslimana u Berlinu Mohamad Hajaj.

Broj pripadnika muslimanske veroispovesti u Nemačkoj poslednjih godina je u porastu i, prema procenama Savezne kancelarije za migracije za 2019., iznosi oko 5.6 miliona, što je za oko milion više nego prilikom poslednje procene 2015.

Protesti poslednjih dana povezuju se s najnovijim razvojem događaja na Bliskom istoku, gde već pet dana traju sukobi u kojima Palestinci raketiraju izraelski teritorij, dok izraelska vojska izvodi vazdušne napade na Pojas Gaze.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar