Podeli
Foto: EPA-EFE/STR

Oko 3.000 beloruskih penzionera protestovalo je treći ponedeljak zaredom, zahtevajući ostavku predsednika Aleksandra Lukašenka. Oni su prošetali ulicama Minska, noseći cveće i skandirajući "Odlazi", navodi Asošiejted pres.

Na jednom od transparenata protiv 66-godišnjeg predsednika pisalo je “Koliko baka je potrebno da smeni jednog deku”, a na drugom “Najbolji ustavni amandman je tvoja ostavka”.

U Minsku je danas održan i kontra-protest penzionera koji podržavaju Lukašenka..

Učesnici opozicionog marša okupili su se oko 14 časova na Trgu nezavisnosti, jednom od tradicionalnih mesta okupljanja pristalica i vlasti i opozicije.

Otprilike u isto vreme počeli su da se okupljaju i učesnici provladinog skupa, uglavnom bivši pripadnici snaga bezbednosti. Neko vreme su na istom mestu stajale pristalice dva različita politička tabora, nakon čega su se „penzioneri“ u organizovanoj koloni uputili avenijom prema Trgu pobede.

​Prema rečima očevidaca, više od hiljadu učesnika “Marša penzionera“ stiglo je do Oktobarskog trga, gde se nalazi Palata Republike.

Penzioneri već treći dan protestuju protiv predsednika Aleksandra Lukašenka dok državni mediji ne propuštaju da naglase da su oni njegovi glasači.

Istovremeno, povorci se i dalje pridružuju novi ljudi – ne samo stariji, već i studenti i svi drugi simpatizeri. Mnogi nose transparente sa protestnim sloganima, kao i cveće i belo-crveno-bele zastave koje koristi beloruska opozicija.

Učesnike marša prate policijska vozila. I ovoga puta, kao i na proteklim protestima, počela su privođenja.

Snage bezbednosti zaustavile su automobil žene koja je vozila starije ljude i priveli je.

Masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila liderka opozicije Svetlana Tihanovska.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca.

Nedeljom na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata.

Na jučerašnjem masovnom protestu u Minsku, na kom se prema proceni grupe za zaštitu ljudskih prava “Vesna” (Proleće) okupilo 50.000 ljudi, uhapšeno je 280 osoba, od kojih 215 u Minsku.

Policija je do sada uhapsila preko 15.000 učesnika protesta, uključujući i sve značajne opozicione lidere koji nisu napustili zemlju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar