U Kini raste zabrinutost zbog širenja delta soja koronavirusa

Svet 02. avg. 202116:07
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STRINGER

Nova epidemija korona virusa u Kini proširila se na više lokacija, izazivajući zabrinutost u lokalnim medijima zbog izloženosti zemlje visoko zaraznom delta soju korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

U roku od 10 dana otkriveno je više od 300 slučajeva, javlja Bi-Bi-Si.

Naslovima u lokalnim novinama dominiraju vesti o epidemiji, a državni specijalista za respiratorne bolesti navodno je izrazio ozbiljnu zabrinutost.

Vlada u Pekingu je uvela nova ograničenja za putovanja i testira milione ljudi.

Još, međutim, nije jasno koliko je ljudi u Kini potpuno vakcinisano, navodi Bi-Bi-Si, iako kineske vlasti tvrde da je do sada dato više od 1,6 milijardi doza.

Ukupno je 15 provincija i opština do sada potvrdilo nove slučajeve korona virusa, koji su pretežno povezani sa epidemijom koja je počela u Nanđingu u istočnoj kineskoj provinciji Ðengsu.

Kineske vlasti su širenje delta soja pripisale i domaćoj turističkoj sezoni.

Iako je broj slučajeva znatno niži nego u ostatku sveta, ovo se smatra najvećom epidemijom u poslednjih nekoliko meseci u Kini, zemlji koja je prosle godine bila uspešna u kontroli virusa unutar svojih granica.

Novi slučajevi su se prvi put pojavili u julu na aerodromu Nanđing, među radnicima koji su čistili avion koji je stigao iz Rusije.

Vlasti su odmah testirale 9,2 miliona stanovnika Nanđinga i uvele karantin stotinama hiljada ljudi.

Međutim, tokom vikenda se pažnja preusmerila ka popularnoj turističkoj destinaciji Džangđađe u centralnoj provinciji Hunan, gde su se pojavili mnogi novi slučajevi.

Sve atrakcije u tom gradu su zatvorene, a od turista se traži da urade kovid test pre nego što napuste grad, izvestili su lokalni mediji.

Nova epidemija stigla je i do Pekinga, a grad je prijavio nekoliko lokalno prenosivih infekcija.

Sve vazdušne, autobuske i putničke veze Pekinga sa područjima sa pozitivnim slučajevima su prekinute, a svim turistima je takođe zabranjen ulazak u glavni grad. Zvanično se dozvoljava ulazak samo „esencijalnim putnicima“ sa negativnim testovima na kovid.

Virus je stigao i do Vuhana, kineskog grada u kojem se prvi put pojavio kovid-19, a sedam osoba je pozitivno testirano na virus.

Kina se takođe bori sa povećanjem broja slučajeva u gradu DŽengdžou, u severnoj provinciji Henan, koja je prošlog meseca doživela razorne poplave, kao i na ostrvu Hajnan.

List „Global tajms“ nazvao je epidemiju „najozbiljnijom od Vuhana“, a u odvojenom uvodniku kritikovao je „upadljive rupe“ u merama prevencije protiv kovida.

Epidemija je, takođe, izazvala zabrinutost u vezi sa vakcinama, jer se pokazalo da su neki od zaraženih bili vakcinisani.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar