U Južnoj Africi u toku ispitivanje novog soja koronavirusa

Svet 31. avg. 202113:00
Podeli:
Brazil koronavirus
Foto:EPA-EFE/Andre Coelho

Istraživači koji prate nove mutacije koronavirusa otkrili su novu i potencijalno zabrinjavajuću varijantu, koja nosi mnoge iste karakteristike kao i drugi sojevi, uključujući alfu, betu i gamu.

Pročitajte još:

Varijanta koju proučavaju, nazvana C.1.2, pojavila se širom Južne Afrike, kao i u sedam drugih zemalja Afrike, Azije i Pacifika, i za sada nisu sigurni da li je zaraznija ili otporna na imunitet stečen vakcinacijom ili prethodnom zarazom.

“Više mutacija ne znači uvek i veću opasnost , neke mutacije mogu oslabiti virus, a kombinacija promena utiče na to da li virus postaje efikasniji, pošto jedna dodatna mutacija može da poništiti efekte druge i to je ono što naš tim trenutno istražuje”, navodi virusolog Peni Mur sa Nacionalnog instituta za zarazne bolesti Južne Afrike.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je prerano da ovu mutaciju virusa označi kao varijantu od interesa ili varijantu za zabrinutost, pa ona još uvek nema oznaku grčkog alfabeta.

Vodeći ekspert SZO za kovid-19 Marija van Kerkov, primetila je da je za sada otkriveno da je veoma mali broj ljudi, oko 100, kod kojih je dijagnostikovan korona virus zaraženo varijantom C.1.2. i da će SZO saopštiti ako se to promeni, a da je delta soj i dalje dominantan.

SZO je trenutno označila četiri zabrinjavajuće varijante, koje se lakše prenose, utiču na težinu bolesti ili drugačije reaguju na testove, vakcine ili protokole lečenja: Alfa ili B.1.1.7; Beta ili B.1.351; Gama ili P.1 i Delta ili B.1.617.2, ,a neke, kao što su Alfa i Delta, brzo su se proširile i postale dominantne varijante u većem delu sveta.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar