U Jerusalimu održan marš jevrejskih ultra-nacionalista

Svet 15. jun. 202121:30
Podeli:
Jerusalim mars jevrejskih ultra-nacionalista
Jerusalim marš jevrejskih ultra-nacionalista Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Marš jevrejskih ultra-nacionalista održan je danas kroz kvartove istočnog Jerusalima i mogao bi da izazove novo podizanje tenzija sa palestinskim življem i postavi ozbiljan izazov pred tek oformljenu vladu Izraela.

Izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija i uz pomoć pripadnika policijske konjice, obezbeđivala je trasu prema Kapiji Damask u Starom gradu i sklanjala Palestince koji su se nalazili u tim delovima grada.

Učesnici marša nosili su izraelske zastave i uzvikivali „Narod Izraela živi“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Dobro pogledajte našu zastavu. Živite i patite“, poručio je na hebrejskom preko megafona jedan ultra-nacionalista palestinskim trgovcima koji drže radnje u tom delu Jeruslima.

Nova izraelska vlada je juče odobrila spornu i rizičnu paradu izraelskih ultra-nacionalista kroz delove Jerusalima oko Starog grada u kojima žive Palestinci, a palestinski Hamas pozvao je Palestince da se „odupru maršu“.

Zbog sukoba Jevreja i Palestinaca u spornom, istočnom delu Jerusalima, prošlog meseca su izbili sukobi koji su eksalirali u 11-dnevne oružane prekogranične sukobe između izraelske vojske i palestinskog Hamasa, podseća Rojters.

Marš kroz muslimansku četvrt Jerusalima prvobitno je trebalo da bude održan 10. juna, ali ga je policija zabranila u poslednjem trenutku, kada je Hamas ispalio rakete prema svetom gradu, a Izrael odgovorio vazdušnim udarima na pojas Gaze.

Palestinske grupe pozvale su juče na „dan besa“ protiv marša u Jerusalimu, preneo je ranije Rojters, navodeći da su još sveža sećanja na sukobe sa policijom kod džamije Al Aksa tokom Ramazana nakon kojih je došlo do eskalacije nasilja.

„Upozoravamo na opasne reperkusije koje bi mogle da uslede zbog namere okupacionih snaga da dozvole izraelskim ekstremistima, naseljenicima da održe Marš Zastave u okupiranom Jeruslimu. Ovo je provokacija prema našem narodu i agresija protiv našeg Jerusalima i naših svetih mesta“, poručio je tokom svojih obraćanja palestinski premijer Moahamad Štajeh.

Jerusalim mars jevrejskih ultra-nacionalista
Jerusalim marš jevrejskih ultra-nacionalista Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Hamas je upozorio da će u slučaju da marš bude održan to izazvati nove tenzije, a izraelski mediji javljaju da se vojska sprema za moguću eskalaciju.

Agencije ocenjuju da održavanje parade predstavlja prvi izazov za novog premijera Naftali Beneta i novu vladu Izraela koja je, nakon što je u nedelju dobila poverenje u parlamentu, juče preuzela dužnost.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar