U Izraelu ponovo obavezno nošenje maski u zatvorenom

Svet 25. jun. 202110:15
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Ministarstvo zdravlja Izraela ponovo je uvelo obavezu nošenja zaštitinih maski u zatvorenom prostoru počev od danas u podne po lokalnom vremenu posle nedavnog broja rasta infekcija koronavirusom što se pripisuje širenju delta soja.

Pročitajte još:

Kako je navedeno takođe se preporučuje nošenje maski na javnim događajima na otvorenom poput LGBT parada koje će se ovog vikenda održati širom zemlje.

U Izraelu je voše od polovine od oko devet stanovnika primilo dve doze vakcine.

Doktor Nahman Aš rekao je danas da je u Izraelu zabeležen nagli rast zaraze, pošto je 227 novih slučajeva dijagnostikovano u četvrtak, najviše posle više od dva meseca.

On međutim ne veruje da ta zemlja ulazi u četvrti veliki talas epidemije i nada se da će veliki broj vakcinisanih sprečiti hospitalizacije i ozbiljnja oboljenja. U ovom trenutku broj teško obelelih je i dalje mali.

„Oko 0,6 odsto testova je pozitivno što ukazuje na povećanje stope infekcije“, rekao je Aš, ali je objasnio da iako se broj aktivnih slučajeva udvostručuje za po nekoliko dana, stopa je visoka jer ih ima relativno malo.

Zaraza se proširila van dva grada gde je nedavno počela, ali Aš nije upozorio da je zahvatila čitavu zemlju i u ovom trenutku se ne predviđaju dodatne restrikcije, niti još jedno zaključavanje, za koje on smatra da nije smanjilo stopu infekcije i nije efikasno u zaustavljanju širenja virusa.

Po oceni tog doktora zaduženog za pandemiju bilo bi bolje da obaveza nošenja maski nije ukinuta 15. juna, ali nije siguran bi to sprečilo trenutan rast infekcija. Izraelski mediji navode da se sada ne isključuje ni mogućnost uvođenja ograničenja na okupljanja.

Povećanje broja novozaraženih u Izraelu pripisuje se širenju delta soja  koji je najpre identifikovan u Indiji. Svetska zdravstvena organizacija kaže da to postaje dominantni soj virusa u svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar