U Izraelu od sutra vakcinacija starijih od 16 godina

Svet 03. feb. 202115:42
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo zdravlja Izraela dalo je instrukcije zdravstvenim ustanovama da se pripreme kako bi sutra počela vakcinacija celokupnog odraslog stanovništva, u trenutku kada se razmatra produženje restrikcija širom zemlje.

Izrael vodi jednu od najbržih kampanja imunizacije u svetu i više od jedne trećine od 9,3 miliona stanovnika je primilo najmanje jednu dozu ali se proteklih danas broj vakcinisanih smanjuje, navode izraelski mediji.

Vakcine su do sada primale rizične grupe i svi stariji od 35 godina, kao i tinejdžeri od 16 do 18 godina.

Pročitajte još:

Od sutra će svako stariji od 16 godina moći da se vakciniše, dok mladji nisu bili obuhvaćeni ispitivanjem vakcina i zato ne mogu biti imunizovani dok se ne završe dodatna istraživanja.

Kako je danas navedeno gotovo 3.237.000 je Izraelaca primilo je vakcinu, uključujući više od 1.855.000 koji su dobili i drugu dozu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas rekao da je cilj vakcinisanje 90 odsto starijih od 50 godina u roku od dve nedelje,u nastojanju da se zaustavi naglo širenje novih sojeva virusa.

U proteklim danima zdravstveni radnici su rekli da je sve teže navesti ljude da dodju na vakcinaciju i da se u nekim centrima, gde postoji višak doza, već pozivaju da dođu svi koji žele da se imunizuju.

Na nekim mestima su doze morale biti bačene jer je istekao rok za upotrebu, preneli su izraelski mediji.

Zdravstveni zvaničnici u međuvremenu predlažu produženje četvoronedeljenih restrikcija jer za sada nije bilo opipljivog uticaja na smanjenje visoke stope infekcije.

Od početka pandemije novim virusom se u Izraelu zarazilo više od 663.000 ljudi, a od posledica kovida – 19 preminulo ih je 4.888.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar