U izraelskim zatvorima 250 palestinskih zatvorenika štrajkuje glađu

Svet 13. okt. 202119:31
Podeli:
Novi sukob na granici Izraela i Libana, vojnici
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Najmanje 250 Palestinaca u izraelskim zatvorima počelo je da štrajkuje glađu u znak protesta što su premešteni u izolovane ćelije, saopštili su danas palestinski zvaničnici.

Štrajk glađu koji predvodi ekstremistički Islamski džihad izbio je u vreme pojačane napetosti u izraelskim zatvorima posle nedavnog bega šest zatvorenika iz zatvora na severu Izraela za koji se smatralo da je dobro čuvan.

Sva šestorica su uhvaćena u roku od nekoliko nedelja, ali beg predstavlja sramotu za izraelske vlasti, a Palestinci su ga pozdravili.
Izrael drži trenutno u zatvorima više od 4.600 Palestinaca.

Među zatvorenicima su ekstremisti osuđeni za smrtonosne napade na Izraelce i politički aktivisti, učesnici demonstracija, te tinejdžeri uhapšeni jer su bacali kamenice na izraelske vojnike.

Zatvorenici se organizuju po političkim frakcijama, a ustupke obezbeđuju štrajkovima glađu i drugim zajedničkim akcijama.

Palestinski klub zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatočenike je saopštio da je najnoviji štrajk izbio u znak protesta zbog odvajanja zatvorenika Islamskog džihada u određene ćelije zbog čega su izolovani od većine drugih članova te organizacije.

Predsedavajući tog kluba Kadura Fares je rekao da će najmanje 250 zatvorenika Islamskog džihada u više zatvora učestvovati u štrajku i da će njih 100 početi da odbija da pije vodu posle nedelju dana.

On je pozvao na proteste u znak podrške zatvorenicima i rekao da će i druge palestinske frakcije, uključujući pokret Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, takođe učestvovati.

Izraelska zatvorska služba je saopštila da ne zna ni za kakav masovni štrajk i da nije izolovala zatvorenike Islamskog džihada, već ih je pomešala s ostalima.


Kako je navedeno to je izazvalo napetost.

Pet od šest pomenutih begunaca su članovi Islamskog džihada i ta organizacija je bila pokretačka snaga nereda koji su izbili u nekim zatvorima pošto je Izrael pojačao bezbednost i premestio zatvorenike da spreči nove pokušaje bekstva.

Islamski džihad izveo je desetine smrtonosnih napada tokom godina na Izraelce i Izrael i druge zemlje ga smatraju terorističkom organizacijom.

Stotine hiljada Palestinaca je prošlo kroz izraelski vojni pravosudni sistem.

Skoro svaka palestinska porodica ima nekog rođaka koji je bio u izraelskim zatvorima, a Palestinci sve zatvorenike smatraju herojima.

Većina ih je sa Zapadne obale koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Bonus video: Izrael napao Gazu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar