U Indiji vaksinisano oko 200.000 ljudi

Svet 18. jan. 202100:34
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svetu sa 1,3 milijarde stanovnika, u subotu, prvog dana, vakcinisala je više od 190.000 ljudi. Po broju zaraženih, Indija je sa više od 10,5 miliona zaraženih, druga zemlja u svetu, odmah posle Sjedinjenih Država.

„Prvog dana dobili smo ohrabrujuće i zadovoljavajuće poruke“, rekao je indijski ministar zdravlja Harš Vardhan u subotu kolegama u indijskim državama, dodajući da će vakcina imati „spasonosni“ efekat.

Vlada planira da vakciniše 300 miliona ljudi do jula – otprilike ekvivalent ukupnoj populaciji SAD. Kao najmnogoljudnija zemlja na svetu posle Kine, Indija takođe veruje da možda neće trebati vakcinisati svih svojih 1,35 milijardi stanovnika da bi stvorila imunitet stada.

Indijski regulator lekova hitno je odobrio dve vakcine: Covišild, koju su proizveli britanski univerzitet u Okfordu i farmaceutska kompanija AstraZeneka, i Kovakin, koju je proizvela indijska kompanija Barat Biotek.

Po broju zaraženih Indija je sa više od 10,5 miliona zaraženih, druga zemlja u svetu, odmah posle Sjedinjenih Država. Broj žrtava koronavirusa u Indiji je preko 152 hiljade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Vaš komentar