U Hrvatskoj povučeni proizvodi s kontaminiranim susamom

Svet 26. jan. 202108:54
Podeli:
susam hrvatska
Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen-oksid. Zbog toga je i s hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda sa susamom.

Incident s pesticidom etilen-oksidom kojim su tretirane semenke susama već je neko vreme predmet postupanja sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam poreklom iz Indije, rekao je agenciji Hina upravnik hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević.

Pročitajte još:

U septembru su prijavljeni vrlo visoki nivoi etilen-oksida u određenim serijama susamovog semena poreklom ili poslatih iz Indije koje su ušle u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta viši od maksimalno evropskom uredbom dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi jer je etilen-oksid razvrstan kao mutagena, kancerogena i reproduktivno toksična materija, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su prema podacima Ministarstva poljoprivrede u 2020. zabeležene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen-oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabeleženo 60 objava i 2019. godinu kad su bile 53 objave.

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema za brzo uzbunjivanje upozorila Belgija nakon čega su se sledili sporni proizvodi koji su se vraćali distributerima, a potom je EU obvezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju semenke poreklom iz Indije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar