U Hrvatskoj od utorka aplikacija o kontaktima sa zaraženima

Svet 18. jul. 202022:39
Podeli:
Foto: Shutterstock

Od utorka bi u Hrvatskoj trebalo da bude dostupna aplikacija koja će vlasnike mobilnih telefona obaveštavati da su bili u rizičnom kontaktu sa osobom zaraženom koronavirusom.

Uslov je da zaražena osoba taj podatak unese u sistem, a onda će svi koji skinu aplikaciju putem blutut signala dobijati upozorenje da su bili u kontaktu sa pozitivnim na koronavirus duže od 15 minuta, na razdaljini manjoj od dva metra, i da treba da se jave lekaru, prenosi „24sata“.

Pritom obaveštena osoba neće dobiti informaciju o kome se radi, već samo da je bila u rizičnom kontaktu sa zaraženim.

Da bi taj sistem sprečavanja širenja virusa bio efikasan neophodno je da aplikaciju preuzme između 60 i 70 odsto populacije, što nije mogo verovatno, pogotovo zbog toga što su se već pojavile teorije zavere da to omogućava praćenje i šijuniranje korisnika, što stručnjaci demantuju.

Ukazuje se i na dva nedostatka. Prvi je da onaj ko dobije informaciju da je bio u rizičnom kontaktu neće imati obavezu da se javi lekaru, a drugi da postoji mogućnost da neko ko nije zaražen unese u sistem podatak da jeste, što bi napravilo veliki problem onima koji dobiju informaciju da su s njim bili u kontaktu.

Komentari

Vaš komentar