U Holandiji dve trećine svih zaraženih – novim sojem korone

Svet 02. feb. 202119:56
Podeli:
fajzer vakcina
Foto: Piroschka van de Wouw/Pool via AP

Nove infekcije koronavirusom u Holandiji su opale 20 odsto tokom prošle nedelje, ali novi sojevi virusa sada čine dve trećine svih zaraženih, saopštio je Zavod za javno zdravlje te zemlje, javlja Anadolija.

Zavod je saopštio da je broj novozaraženih pao na 28.628, ali ukazao na mogućnost pogoršanja u slučaju olakšavanja mera zaključavanja u zemlji.

Premijer Mark Rute treba da se obrati građanima, ali se ne očekuje da olakša mere koje su na snazi od 15. decembra, po kojima su barovi i restorani i dalje zatvoreni i to još od sredine oktobra.

Prvo olakšavanje mera ove godine bilo je u nedelju, kada je najavljeno da će osnovne škole i vrtići biti ponovo otvoreni.

Zavod za javno zdravlje naveo je i da je pad novozaraženih u prošloj sedmici rezultat mera na snazi, te dodao da je još rano da se proceni efekat policijskog časa koji je na snazi od 23. januara.

Holandija sada beleži najmanji broj novozaraženih od kraja septembra.

Uvođenje policijskog časa od 21 čas do pola pet ujutru dovelo je do protesta u nekoliko gradova u zemlji, pljačkanja prodavnica i paljenja objekta za testiranje, piše Anadolija.

Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

„Bez novih sojeva koronavirusa, situacija bi išla u pravom smeru, ali bi sada olakšavanje mera moglo da se uvede samo uz najveći mogući oprez“, naveli su iz Zavoda.

Prema merama zaključavanja, sve škole i prodavnice koje nisu od ključnog značaja, bioskopi, muzeji i biblioteke su zatvorene, a na snazi su i ograničenja za okupljanje, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Do sada je u zemlji registrovano više od 14.100 preminulih od posledica virusa.

Komentari

Vaš komentar