U Francusku od srede samo sa negativnim testom

Svet 22. dec. 202022:53
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Francuzi i građani Evropske unije od srede će ponovo moći da ulaze u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na koronavirus, saopštio je večeras kabinet francuskog premijera. Nova pravila biće na snazi do 6. januara, osim ako u međuvremenu ne bude doneta drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Francuska i druge evropske države u ponedeljak su zatvorile granicu s Britanijom strahujući od novog soja virusa, za koji nije poznato da li je opasniji od dosadašnjih, ali je ta vst izazvala haos na ostrvu i na kontinentu.

Kabinet Žana Kasteksa objavio je da će se francuskim i evropskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata.

Britanci i državljani trećih zemalja mogu u Francusku ući ako imaju valjan poslovni ili nekai drugi razlog, ali uz negativan test.

Britanski ministar transporta Grant Šaps je na Tviteru zatražio od vozača kamiona da ne idu u Kent gde su najgušći redovi kamiona.

Šaps je rekao da će „od sutra obezbediti testove“ i da će „za dva do tri dana sve biti rešeno“.

Foto:

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se ta mera odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove porodice, zdravstvene radnike, zaposlene aviokompanija i železnica.

Nova pravila biće na snazi do 6. januara, osim ako u međuvremenu ne bude doneta drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza.

Više od 2.850 kamiona zapelo je u britanskom Kentu nakon što je Francuska u nedelju zatvorila granice na 48 sati, prenosi BBC.

Evropska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mere za suzbijanje širenja novog soja korona virusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar