U egipatskoj oazi nađeni ostaci koptskog manastira iz V veka

Svet 15. mar. 202113:44
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Tim arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. veka, koji će dodatno doprineti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

Pročitajte još:

Ostaci manastira otkriveni su na lokaciji Tal Ganub Kasr el Aguz u oazi Baharija.

​“Reč je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata“, saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete.

„Manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obeležja egipatskih Kopta“, izjavio je Osama Talat načelnih odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema rečima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkve su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Egipatske vlasti su u poslednjih nekoliko meseci saopštavale vesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprediti turističku ponudu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar