U Crnoj Gori od danas vakcinacija prvih 2.000 građana

Svet 20. feb. 202113:24 > 13:27
Podeli:
vakcina protiv korone
Foto: Nova S

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počinje danas, a prvi će biti vakcinisani štićenici Doma starih u Risnu.

Pročitajte još:

Prvih 2.000 građana dobiće vakcine Sputnjik V, koje je Crnoj Gori poklonila Srbija.

Te doze su stigle pre dva dana, a 2.000 doza za revakcinaciju treba da stignu narednih dana.

Po procenama, Crnoj Gori neophodno je makar 248.000 doza, koliko je traženo preko Kovaksa, da bi se sa dve doze vakcinisalo 20 odsto stanovništva.

Vakcinacija bi trebalo da bude nastavljena kada stigne 30.000 doza. Vakcine Sinofarm koje su donacija Kine, što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila za kraj februara.

vakcina korona
Ilustracija Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministraka je sinoć za RTCG kazala da će u Podgorici biti četiri punkta za vakcinaciju i po jedan u Golubovcima i Zeti i navela da su spremni svi domovi zdravlja i državne službe.

Vakcinaciju protiv koronavirusa u Crnoj Gori sprovodiće timovi izabranih lekara, a prvi će dobiti vakcinu najugroženije grupa stanovništva, po zvaničnom Planu vakcinacije.

Svaka od ukupno sedam opštih bolnica vakcinisaće svoje zaposlene, a posle prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, slede starije osobe, korisnici domova za stare, osoblje vitalnih službi, te će biti i više punktova za masovnu vakcinaciju.

Prema tom planu, među zdravstvenim osobljem, najugroženiji su oni koji rade na poslovima najvećeg rizika kojih ima ukupno 1.830. Ostalih zdravstvenih radnika i saradnika je 4.698, nemedicinskog kadra u zdravsvenim ustanovama je 2.059, dok je zdravstvenih radnika i saradnika i nemedicinskog osoblja kod privatnika oko 2.500.

Foto: NOVA S

U 24 opštine Crne Gore postoji 18 domova zdravlja i šest zdravstvenih stanica sa 300 lekara za odrasle, dok su terenske epidemiološke službe organizovane u Institutu za javno zdravlje Crne Gore i domovima zdravlja u 11 opština.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar