U Crnoj Gori nema novozaraženih

Svet 27. apr. 202009:43
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Prema jutrošnjem preseku epidemiološke situacije, u Crnoj Gori nema novih slučajeva oboljenja od koronavirusa, pa je broj zaraženih i dalje 321.

U protekla 24 sata analizirano je 97 uzoraka, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici.

Najviše inficiranih je u Podgorici 163, Tuzima 37, Nikšiću 34, Baru 23, Ulcinju 22…

Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, rekao je za podgoričku Pobjedu da je uCrnoj Gori izbegnut “najcrnji scenarijo”, jer se na vreme počelo sa sprovodođenjem zaštitnih mera.

„Dve su stvari ovde bitne: rezultati se uvek sumiraju kada je sve završeno, i druga, iz poštovanja prema svim obolelim i umrlim, epidemiološke podatke nikada ne treba posmatrati kao neku vrstu trke i nadmetanja“, naveo je Begić.

O tome može li se očekivati drugi talas i može li korona virus postati sezonska, on kaže da je još rano govoriti, posebno u iščekivanju pronalaska vakcine.

„Priroda ovoga virusa nas je toliko puta do sada iznenadila i opovrgla dosta toga što smo mislili da znamo, tako da bi bilo krajnje neozbiljno upuštati se u bilo kakve dugoročne prognoze. Postoji par mogućih scenarija i modela od kojih svaki ima svoje prednosti kao i mane“, naveo je Begić.

Dodao je da ne vidi ništa loše u tome da distanca i higijena ruku postanu deo svakodnevice.

Komentari

Vaš komentar