U Bugarsku stiže azerbejdžanski gas, početak diversifikacije

Svet 01. jan. 202121:36
Podeli:
Foto: Shutterstock

Bugarska je ove nedelje počela da prima azerbejdžanski gas iz Kaspijskog mora, što je važan korak u diversifikaciji izvora, jer se do sada gotovo u potpunosti oslanjala na ruske isporuke. Vlasti su potpisale 25-godišnji ugovor sa Azerbejdžanom za milijardu kubnih metara gasa godišnje, što odgovara trećini potrošnje zemlje.

„Danas možemo da proglasimo potpunu diversifikaciju izvora isporuke i tranzita gasa“, izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Bugarska gradi gasovod do Grčke, kako bi se povezala sa projektom Tap (Transjadranski tok), namenjenom transportu gasa od Kaspijskog mora do Zapadne Evrope. Međutim, radovi su kasnili. U međuvremenu, prve količine azerbejdžanskog gasa isporučuju se drugim gasovodom koji se obično koristi za transport ruskog gasa u Grčku, rekao je direktor kompanije Bulgargas Nikolaj Pavlov.

Bugarska će koristiti to privremeno rešenje najmanje deset meseci, rekao je Borisov.

Vlasti su potpisale 25-godišnji ugovor sa Azerbejdžanom za milijardu kubnih metara gasa godišnje, što odgovara trećini potrošnje zemlje. Sa istim ciljem diversifikacije, Bugarska od prošle godine prima male količine američkog tečnog gasa i trebalo bi da dobije veće količine od 2022. godine, putem terminala u izgradnji u Grčkoj.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar