U Brazilu za 24 sata 10.000 slučajeva, a Bolsonaro ne brine

Svet 13. maj. 202012:34 > 15:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/Antonio Lacerda

Brazil je po potvrđenim slučajevima zaraze koronavirusom u utorak pretekao Nemačku, u trenutku dok se predsednik Žair Bolsonaro zalagao za ponovno otvaranje teretana i salona za lepotu, iako mu zemlja postaje novo globalno žarište pandemije.

Brazil je od izbijanja pandemije krajem februara do sada potvrdio 177.589 slučajeva kovida-19, a samo u proteklih 24 sata registrovano je 9.258 novih oboljenja, prenosi Jutarnji list.

Ta najveća južnoamerička zemlja time je po broju obolelih pretekla Nemačku. koja ima 171.306 potvrđenih slučajeva, uz dnevni porast od 798 novih zaraza.

Brazil je u poslednja 24 sata registrovao i 881 smrtni ishod, što je rekord za jedan dan od izbijanja pandemije. a od njenog početka zabeleženo je ukupno 12.400 smrtnih slučajeva.

Nemačka je u utorak zabeležila 101 novi smrtni slučaj, a njih ukupno 7.634.

Dok u Evropi zbog usporavanja rasta broja preminulih počinje postupno popuštanje epidemioloških mera, Brazil registruje ubrzano širenje virusa, ali brazilski predsednik Bolsonaro ponovo umanjuje rizik od bolesti i kritikuje guvernere saveznih država zbog mera izolacije.

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

 

Pročitaj i:

Bolsonaro je nedavno ušao u spor s guvernerima jer je uredbom propisao da usluge dobijene u teretanama i frizerskim salonima, na primer, spadaju u “osnovne”, izuzimajući ih time od propisanih mera ograničavanja rada.

Brazilski predsednik kaže da je ekonomska šteta od zatvaranja i ograničavanja poslovanja gora od same bolesti.

“Guverneri koji se ne slažu s uredbom mogu da podnesu tužbe”, napisao je Bolsonaro na društvenim mrežama.

Kasnije je zapreetio da će preduzeti pravne postupke protiv njih ako se ne povinuju uredbi, ali najmanje deset guvernera najavilo je da neće poštovati uredbu.

Inače, Brazil je do sada za skoro tri meseca laboratorijski obradio 337.595 testova na koronavirus, rekao je u utorak zvaničnik ministarstva zdravlja, a još 95.144 testova se analizira u ovom trenutku, dok 50.000 čeka na ulazak u laboratorijsku obradu.

Za razliku od toga, nemački licencirani laboratoriji samo prošle nedelje su testirali više od 330.000 uzoraka, pri čemu imaju kapacitet testiranja oko 838.000 uzoraka nedeljno.