U Brazilu počela vakcinacija dece od pet godina

Svet 14. jan. 202222:41
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Petnaestoro brazilske dece primilo je danas vakcinu protiv kovida-19, nekoliko nedelja nakon što je državni zdravstveni regulator izdao odobrenje za vakcinu kompanije Fajzer za decu od pet do 11 godina. Prvi je vakcinu primio osmogodišnjak iz grupe domorodaca Ksavante u bolnici u Sao Paulu, dan nakon što je 1,2 miliona doza namenjenih deci stiglo u Brazil. Odluka je razbesnela brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji se protivi vakcinaciji dece.

Državni zdravstveni regulator izdao je 16. decembra odobrenje za upotrebu vakcina kod dece od pet do 11 godina koje je razvila kompanija Fajzer.

Odluka je razbesnela brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji se protivi vakcinaciji dece, rekavši da neće dozvoliti da mu 11-godišnja ćerka primi vakcinu i upozorio na moguće neželjene efekte.

Umesto da sledi uputstva regulatora, Bolsonarovo ministarstvo zdravlja objavilo je onlajn anketu sa pitanjem da li lekari treba da prepisuju vakcinaciju dece.

Pojedine Bolsonarove pristalice vodili su kampanju na društvenim mrežama, pozivajući ljude da glasaju protiv.

Uprkos tome, većina od gotovo 100.000 učesnika ankete odgovorilo je da podržavaju dobrovoljnu vakcinaciju i davanje prioriteta deci sa zdravstvenim problemima, ali se protivi zahtevu lekarskog recepta za dobijanje vakcine.

Ministarstvo zdravlja je prošle nedelje saopštilo da će dozvoliti vakcinaciju dece.

Osmogodišnjak iz grupe domorodaca Ksavante prvi je danas primio vakcinu u bolnici u Sao Paulu, dan nakon što je 1,2 miliona doza namenjenih deci stiglo u Brazil.

Dečak se nalazi na lečenju u Sao Paulu od genetske bolesti zbog koje ima proteze na udovima. Njegov otac plemenski vodja, gledao je imunizaciju svog sina putem interneta.

Do danas popodne, samo šest od 27 brazilskih država dobilo je vakcine za decu. Pres služba Ministarstva zdravlja navela je logističke probleme i rekla Asošijeted presu da će doze biti isporučene preostalim državama tokom vikenda.

Brazil ima oko 20 miliona dece uzrasta od pet do 11 godina, navelo je ministarstvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar