U Brazilu otpušteno 1,2 miliona radnika u prvih šest meseci

Svet 28. jul. 202019:37 > 22:12
Podeli:
Foto: Adeleke Anthony Fote / Zuma Press / Profimedia

Brazilska ekonomija je u prvoj polovini ove godine izgubila 1,2 miliona radnih mesta, pokazali su današnji zvanični podaci, ali su otpuštanja u junu gotovo zaustavljena, što ukazuje na to da je tržište rada pregrmelo vrhunac korona krize.

U privredi je u junu ugašeno 10.984 radna mesta, prema podacima Ministarstva ekonomije, daleko najmanje u jednom mesecu od početka pandemije koronavirusa, izveštava Rojters.

Iako je jun bio četvrti mesec zaredom u kome je zabeležen gubitak radnih mesta, pad je bio znatno manji nego u prethodna tri meceseca kada su mesečne cifre iznosile po više stotina hiljada radnih mesta.

Ministar rada i penzinog osiguranja Bruno Bjanko izjavio je da su junske cifre jasan znak da tržište rada “staje na noge” i da je ekonomski oporavak u obliku latiničnog slova V verovatan.

„Radujemo se poboljšanju ekonomske situacije i tržišta rada. Ne možemo da tvrdimo (sigurno) da će oporavak biti u obliku slova V, ali ovo su jasni nagoveštaji da je oporavak počeo“, rekao je Bjanco na onlajn konferenciji.

Iako je broj izgubljenih radnih mesta drastično pao u odnosu prethodne mesece, akumulirani gubitak poslova u prvoj polovini ove godine otprilike je duplo veći i čaj tri puta veći nego u istim periodima 2015. i 2016. godine, kada je Brazil poslednji put bio u dubokoj recesiji.

Broj formalno registrovanih radnih mesta u Brazilu iznosio je prošlog meseca 37,6 miliona, što je najniza cifra za mesec jun zabeležena od 2011. godine, navelo je Ministarstvo ekonomije.

Zvanična stopa nezaposlenosti u Brazilu iznosi 12.9 procenata, što je najviši nivo u poslednje dve godine.

(Izvor: Tanjug)

Komentari

Vaš komentar