U BiH vakcinisano samo 2,4 odsto stanovništva

Svet 24. jun. 202120:04
Podeli:
rnk vakcine treća doza
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U BiH je do sada potpuno vakcinisano 4,2 posto stanovnika protiv koronavirusa, saopštilo je danas Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U BiH ne postoji jedinstven državni sistem evidencije vakcinisanih osoba, već Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prikuplja podatke sa tri nivoa, iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

Prema podacima tog ministrarstva, zaključno sa 22. junom, u Repulici Srpskoj prvu dozu vakcine primilo je 150.000 osoba, a više od 70.000 osoba drugu dozu vakcine.

POGLEDAJTE JOŠ:

U Federaciji BiH je 138.155 osoba primilo prvu dozu, a 63.760 osoba drugu dozu, dok je u Brčko distriktu 5.582 osoba primilo prvu dozu, a 3.016 osoba drugu dozu.

„Prema navedenom, u BiH je primenjeno ukupno 430. 513 doza svih vakcina“, saopšteno je za regionalnu N1 televiziju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Izraženo u procentima obe doze primilo je tek 4,2 odsto stanovnika, dok je jednu dozu primilo njih oko 9,2 odsto.

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu dopremljeno ukupno 636.570 doza vakcina protiv infekcije kovid-19.

„Vakcine su obezbeđene putem Kovaks mehanizama i EU4Health, te putem donacija drugih država, Srbije, Rusije, Kine i Hrvatske“, navedeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dodaje se da je Republika Srpska kroz direktnu nabavku obezbedila ruske vakcine Sputnjik V i kineske vakcine Sinofarm (Sinopharm).

Nije poznato koliko se građana BiH, iz oba entiteta i distrikta Brčko, do sada vakcinisalo u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar