U BiH se nakon šest godina pojavilo smrtonosno besnilo

Svet 11. jun. 202011:01 > 10:52
Podeli:
Foto: Shutterstock

U BiH se krajem maja, posle šest godina, pojavilo besnilo, a iz Instituta za zdravlje upozoravaju na oprez.

Besnilo je dijagnostifikovano kod leša lovačkog psa iz Srebrenice.

Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, prevenciji ove bolesti treba posvetiti posebnu pažnju budući da je njen ishod smrtonosan.

Jedna od najstarijih bolesti, za koju se zna više od 4.000 godina, besnilo je teška i po ljude smrtonosna zarazna bolest zoonoza, jer je njeno lečenje nemoguće i ishod je fatalan, piše sarajevski portal Klix.

Poslednji registrovani slučaj besnila, 2014. godine, takođe je bio slučaj zaraženog psa, a u proteklom periodu uspešno su provođene mere vakcinisanja životinja, navodi se u saopštenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Preporuke stručnjaka su vakcijanacija da bi se izbegla mogućnost širenja bolesti sa divljih na domaće životinje, a onda na ljude.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje u svetu od besnila umire 59.000 ljudi, od čega 40 posto deca mlađa od 15 godina.

„Od besnila mogu oboleti svi sisari. Lisice, vukovi, rakuni, tvorovi, lisice, šišmiši, psi i mačke, kao i stoka i ljudi najčešće obolevaju od besnila. Životinje koje nisu sisari, poput ptica, zmija i riba, ne mogu dobiti besnilo. Životinja se zarazi virusom putem pljuvačke, najčešće tokom ujeda zaražene životinje“, navode iz INZ-a.

Navodi se i da ujedom besne životinje (psa, lisice, vuka i dr.), oboljeva i krupna stoka koja uključuje konje, goveda, ovce, koze, svinje.

One, dodaje se, međusobno gotovo nikad ne prenose besnilo.