U BIH još nije obezbeđen novac za sprovođenje oktobarskih opštih izbora

Svet 25. maj 202221:49
Podeli:
Sarajevo
Sarajevo, građani Foto:Nangka Press / AFP / Profimedia

U Sarajevu je danas održan sastanak ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom (SNSD) i njegovom zamenicom Biserom Turković (SDA) o blokadi finansiranja opštih izbora u BiH, zakazanih za 2. oktobar.

Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Novac za izbore nije obezbeđen, jer Bevanda smatra da on ne može da se izdvoji iz budžetske rezerve, već samo iz budžeta, koji BiH nema i čija procedura usvajanja može trajati mesecima.

Turkovićeva, koja je i ministarka spoljnih poslova BiH, izjavila je posle sastanka da je vrlo jasno ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za postojeću situaciju.

„Iznela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta. Neophodno je odmah rešiti pitanje finansiranja izbora“, kazala je Turković novinarima u Sarajevu.

Na sastanku je predloženo da se već sutra na sednici ponovo predloži odluka o obezbeđenju sredstava za izbore iz budžetske rezerve, koju su ministri iz HDZ BiH prošli put odbili.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ako bude imao potvrdu svojih zamenika, Bisere Turković i Vjekoslava Bavande, da će biti usvojena.

„Moju potvrdu je dobio već na sastanku sa ambasadorima. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku“, kazala je Turković.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) je saopštila da neće učestvovati u procesu kršenja zakona, što, kako su naveli, rade oni kojima ništa ne znači zakonska obaveza da se 15 dana posle raspisivanja izbora obezbedi novac za njihovo sprovođenje.

Taj rok je istekao 19. maja, naveli su iz CIK-a.

„Nedonošenjem odluke o osiguranju sredstava za izbore, nadležne institucije čine nezapamćen presedan u vršenju svojih zakonskih obaveza, što bi za posledicu moglo da ima nemogućnost ostvarivanja biračkog prava, kako aktivnog prava glasa za oko 3,3 miliona birača, tako i onemogućavanje prava kandidature za hiljade građana ove države“, istakli su iz CIK-a.

Još su ocenili da pojedinci iz institucija BiH neizvršavanjem svojih obaveza u zakonskim rokovima, žele izborni proces, koji je započeo raspisivanjem izbora 4. maja, prekinuti ili potpuno obesmisliti.

„Potpuno neodgovorne izjave, poput onih da ‘ima vremena’, ‘biće novca za izbore’ i slično, poruke su koje se daju kao narkoza bolesniku, s ciljem da omame i uspavaju CIK BiH kao organ i najodgovornije operativno telo za provođenje izbora u državi“, istakli su iz CIK-a.

Takve izjave, osim što su posle 19. maja ove godine protivpravne, naglasili su, imaju za cilj i da svesno usmere CIK u slepu ulicu i time je zablokiraju i odmaknu od njene posvećenosti pripremi izbora i izvršavanju zakonom striktno propisanih obaveznih rokova.

„Umesto ispraznih reči, potrebno je odmah obezbediti sredstva za provođenje izbora“, naveli su iz CIK-a, ističući da niko nije iznad Ustava i zakona države.

***

Bonus video: Dragan Šutanovac o novom gostu iz Vašingtona – Miloš Jovanović o novim izborima u BG

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar