U Australiji u požarima stradalo čak tri milijarde životinja

Svet 28. jul. 202015:58 > 16:00
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Naučnici su saopštili da je skoro tri milijarde životinja stradalo ili izgubilo staništa u katastrofalnim požarima prošle godine u Australiji.

Istraživanje je pokazalo da se radi o jednoj od „najgorih katastrofa za divlje životinje u modernoj istoriji“, upozorio je Svetski fond za prirodu (WWG).

U požarima koji su prošle godine zahvatili skoro sve australijske savezne države, poginulo je najmanje 33 osobe, prenosi Gardijan.

Sisavci, gmmizavci, ptice i žabe stradale su u plamenu ili zbog toga što su ostale bez hrane i staništa.

Tokom vrhunca katastrofe u januaru, naučnici su procenili da je 1.25 milijardi životinja stradalo samo u Novom Južnom Velsu i Viktoriji.

Međutim, nove procene pokazuju da je veće područje od oko 11,46 miliona hektara, područje veličine Engleske spaljeno od septembra do februara.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

„Kad pomislite da se oko tri milijarde lokalnih životinja našlo na putu vatri, to je mnogo, taj broj je teško razumeti“, rekao je profesor Kris Dikmen, koji je nadgledao projekat koji je radilo deset naučnika s australijskih univerziteta.

Vlada je u februaru identifikovala 113 životinjskih vrsta kojima je potrebna „hitna pomoć“ nakon požara. Skoro sve životinje s liste izgubile su barem 30 odsto staništa u šumama i na travnjacima na jugu i istoku Australije.

Koale i kenguri, ptice, ribe i neke vrste žaba, među životinjama su kojima je potrebna najveća pomoć, rekli su stručnjaci.

Vlada se obavezala da će dati 50 miliona australijskih dolara za zaštitu divljih životinja i obnovu njihovih staništa. Ekolozi su pozvali Australiju da ojača svoje zakone o zaštiti prirode.

Naučnici su pružili i značajan broj dokaza da su nezapamćeno velika učestalost i težina požara rezultat klimatskih promena.

Stručnjaci takođe kažu da je dim od požara povezan s više od 445 smrtnih slučajeva.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar