U Australiji počela vakcinacija, među prvima političari

Svet 21. feb. 202121:01
Podeli:
Foto: TANJUG/Joel Carrett/AAP Image via AP

U Australiji je danas počela vakcinacija protiv koronavirusa, a među prvima su vakcinisani članovi vlade. Australijski premijer Skot Morison vakcinisao se Fajzerovom vakcinom u sklopu programa vakcinisanja koji je počeo dan pre planiranog roka. Država namerava da do početka marta vaksiniše oko četiri miliona ljudi.

Premijer Skot Morison i glavni medicinski službenik u zemlji Pol Keli u maloj su grupi Australijanaca koji su primili prve doze vakcine Fajzer-BioNTek  u Sidneju.

Vakcinu protiv koronavirusa prva je u Australiji primila 80-godišnja Džejn Melisijak, koja živi u staračkom domu.

Posle nje, prvim dozama vakcinisan je mali broj starijih osoba u medicinskom centru Casl Hil u zapadnom delu Sidneja, osoblje za negu starijih osoba i medicinske sestre i radnici u prvoj liniji borbe protiv korone.

Australija već drugi dan nema ni jednog novozaraženog, a vlasti su najavile da će se većina stanovništva vakcinisati AstraZeneka vakcinom do kraja oktobra, a računaju da će se do početka marta vaksinisati oko četiri miliona ljudi.

Početak vakcinacije u zemlji dolazi dan posle demonstracija protiv vakcinacije u velikim gradovima, Melburnu, Sidneju i Brizbejnu. Policija u Melburnu je privela nekoliko ljudi.

Prema tamošnjim anketama, gotovo 22 odsto Australijanaca nema nameru da primi vakcinu protiv koronavirusa.

U Australiji je zaraza koronavirusom potvrđena kod skoro 30.000 osoba, dok je od posledica povezanih s kovid-19 preminulo 909 zaraženih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar