U aprilu ubedljiv, u junu je izgubio većinu – šta sada čeka Makrona?

Svet 20. jun. 202220:03
Podeli:
Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/Michel Spingler

Koalicija "Zajedno" predsednika Emanuela Makrona izgubila je apsolutnu većinu u francuskom parlamentu. Od 577 mandata, osvojili su 244, dok je Makronov glavni konkurent levičarska koalicija „Nupes“ Žan-Lik Melanšona dobila 149 mesta u parlamentu. Dve političke opcije sada će biti prinuđene na kohabitaciju, što bi umnogome moglo da zakomplikuje rad i donošenje odluke buduće francuske vlade.

Stoga, Makronova stranka više neće biti u mogućnosti da sama izglasa predloge zakona koje je usvojila vlada. Takođe, nastavak Makronovih reformi zavisiće od njegove sposobnosti da okupi umerene snage izvan svog saveza i sa desne i sa leve strane.

Pročitajte još:

Makron je sada suočen sa neizvesnošću kako će sprovoditi svoju unutrašnju politiku, poput podizanja starosne granice za odlazak u penziju i reviziju socijalnih davanja. To će biti izuzetno komplikovano obzirom da je Melanšon više puta govorio da ne želi reforme za koje se zalaže prvi čovek Francuske.

Dimitije Milić, programski direktor organizacija „Novi treći put“, smatra da Makron i dalje uživa izuzetno povoljnu poziciju, uprkos tome što ovakav rezultat predstavlja razočarenje za predsednika.

"Situacija jeste nepovoljnija, ali ne u potpunosti izgubljena. Parlament će izgledati nešto izbalansiranije nego u prethodnim sazivima, jer će određene grupacije koje do sada nisu imale adekvatni nivo predstavljenosti, zbog tipa izbornog sistema imati mnogo bolju poziciju u parlamentu. Međutim, situacija za Makrona je i dalje povoljna zato što je teško sastaviti bilo koju drugu većinu, a da stranka francuskog predsednika ne bude uključena u nju. Nije zamislivo stvoriti većinsku opciju koja bi bila logična - vrednosno i ideološki", kaže Milić za "Novu".

Dimitrije Milić Foto:FoNet/Milica Vučković

Većinsku opciju bi prema Milićevom mišljenju mogli da čine Makronova partija i Republikanci - partija desnog centra.

"Francuski predsednik može svoju agendu da osloni na njih jer se umnogome slažu po ekonomskim pitanjima, pa stoga nema naznaka da će Makornove reforme biti blokirane", ističe Milić.

Melanšon likuje

Žan-Lik Melanšon, koji je učestvovao i na predsedničim izborima u aprilu, nakon objavljivanja rezultata rekao je da je "totalno razbijena predsednička stranka".

„Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou“, naveo je Melanšon.

Žan Luk Melanšon i Emanuel Makron Foto:JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Najbolji rezultat Le Penove

I u štabu Marin le Pen zadovoljni su rezultatima. Nacionalno okupljanje (RN) koje predvodi Le penova zabeležilo je dosad najbolji rezultat na parlamentarnim izborima osvojivši 89 poslaničkih mesta. Le Pen je nakon prebrojavanja glasanja rekla kako je na parlamentarnim izborima u Francuskoj ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".

Milić smatra da ovakav rezultat jeste iznenađenje kada se radi o broju mandata, jer je dvokružni večinski izborni sistem do sada do sada uvek "sputavao" njenu stranku.

"Francuski izborni sistem je do sada uvek kažnjavao tu opciju. U smislu da Le Pen, na primer, na predsedničkim izborima osvoji dvocifreni rezultat, u prvom krugu i više od 20 odsto, a onda na parlamentarnim izborima zbog izbornog sistema dobije jednocifreni broj poslanika. Sada opcija Le Penove ima oko šestinu poslanika, što je i dalje manje od podrške koju uživa među građanima, ali je nešto reprezentativnija" zaključuje Milić.

BONUS VIDEO: Šolc u Beogradu- gosti Ognjen Pribićević, Dimitrije Milić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram