U Alžiru protest mladih, traže oslobađanje uhapšenih

Svet 06. apr. 202120:34
Podeli:
Alžir, protest
Foto: REUTERS/Ramzi Boudina

Velika povorka studenata, prosvetnih radnika i njihovih pristalica prošla je danas ulicama glavnog grada Alžira zahtevajući oslobađanje zatvorenika dan posle slanja u zatvor 24 demonstranta uhapšena tokom vikenda zbog skupa protestnog pokreta Hirak.

Skup studenata koji se održava svakog utorka, danas je protekao bez incidenata. Demonstranti su  vikali: „Oslobodite zatvorenike!“ i nosili fotografije uhapšenih.

Alžirski Nacionalni komitet za oslobađanje zatvorenika saopštio je u ponedeljak da je grupa od 24 demonstranta poslata u zatvor zbog „podrivanja nacionalnog jedinstva“. Oni su uhapšeni u subotu na skupu pokreta Hirak.

Studenti su danas demonstrirali i za prava na slobodu izražavanja.

Pokret Hirak je nastao u februaru 2019. godine kada su se Alžirci usprotivili petom mandatu predsednika Abdelaziza Buteflike (Bouteflika). Hirak, koji je nastavio proteste, nema vođu, niti političku strukturu, a traži promenu celog političkog sistrema.

Vlasti optužuju Hirak da su u njegovom sastavu i islamistički aktivisti koji pokušavaju da taj miran pokret pretvore u nasilan.

Komentari

Vaš komentar