Haos na protestu u Tirani, ministar policije dao ostavku

Svet 10. dec. 202021:11 > 00:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom mlađe dobi, okupilo se večeras ponovo ispred zgrade ministarstva unutrašnjih poslova u Tirani da izraze protest zbog ubistva 25-godišnjeg Klodijana Raše kojeg je u utorak uveče ubio policajac. Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši podneo je danas ostavku premijeru Ediju Rami. Premijer je rekao da je upotreba sile od strane policijskih službenika bila preterana, kao i da će biti sprovedena istraga povodom slučaja, a počinilac zločina izveden pred lice pravde.

 

Na protestu je došlo do sukoba, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove kako bi rasterala demonstrante, javljaju agencije.

Oni su prošetali do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, a neki su bacali kamenice i druge objekte na policajce, koji su odgovorili suzavcem i vodenim topovima. Neki demonstranti su uhapšeni.

Demonstracije su održane i u drugim albanskim gradovima a demonstranti su napali policiju i u gradu Korča na jugoistoku Albanije.

Na Klodijana Rašu je u utorak uveče pucao policajac pošto se nije odazvao zahtevu da se zaustavi zbog kršenja noćnog policijskog časa.

Ubistvo mladića dovelo je do protesta koji su održani i juče, kada je policija upotrebila suzavac kako bi sprečila da demonstranti uđu u kompleks znanja albanske vlade.

Predstavnik policije u Tirani izjavio je juče da je na protestu povređeno najmanje devet policajaca i da su demonstranti oštetli nekoliko policijskih vozila. Povređeni su i jedan demonstrant i jedan novinar, kako je preneo AP.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši podneo je danas ostavku premijeru Ediju Rami.

Rama je rekao da je upotreba sile od strane policijskih službenika bila preterana, kao i da će biti sprovedena istraga povodom slučaja, a počinilac zločina izveden pred lice pravde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar