Tužilaštvo: Respiratori nisu upotebljivi za intenzivnu negu

Svet 11. maj. 202017:19 > 17:22
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Respiratori koje je nabavila srebrenička firma "Srebrena malina" nisu za korišćenje na intenzivnoj nezi, utvrđeno je nalazom veštaka.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, u nalazu veštaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori nemaju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboleli od COVID-19.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno veštačenje, navodi se u saopštenju, preneo je sarajevski portal Klix.

Tim Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, predložio je celi niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o ovoj nabavci, vrše se veštačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i bezbednosnim agencijama.

Sarajevski portal piše da je ovaj podatak dao konačno odgovor na pitanje na koje iz FUCZ-a i „Srebrena maline“ danima nisu želeli da odgovore.

A to je za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Od početka se špekulisalo da su ovi respiratori namenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj nezi u kliničkim centrima i bolnicama.

Komentari

Vaš komentar