Tužilac ispitao Kontea zbog kasnog reagovanja u dva grada

Svet 12. Jun. 202020:05
Share:
Foto:EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/CHIGI PALACE PRESS OFFICE

Državni tužilac Italije danas je ispitao premijera Đuzepea Kontea zbog toga što vlada nije ne vreme naredila karantin za dva grada u Lombardiji u kojima je bilo žarište koronavirusa.

Epidemiolozi su tužilaštvu dostavili izveštaj u kome se navodi da je dvonedeljno oklevanje da se Alcano i Nembro stave u karantin dovelo do širenja virusa u pokrajini Bergamo, a posledica je neverovatnih 571 odsto više umrlih u martu u odnosu na petogodišnji prosek.

Državna tužiteljka Marija Kristina Rota ispitala je Kontea, kao i ministre zdravstva i unutrašnjih poslova u sedištu vlade u Rimu, a naglasila je da su oni izjave dali kao svedoci, a ne kao osumnjičeni, preneo je AP.

“Ostvarili smo maksimalnu institucijalnu saradnju i zahvalni smo na izjavama koje smo danas dobili”, rekla je Rota.

Za sada nije otvorena zvanična istraga ni protiv koga, a pravni stručnjaci kažu da nije jasno da li bi iko od državnih zvaničnika mogao krivično da odgovara zbog eventualno kasnog uvođenja karantina.

Osim toga, nije jasno ni da li bi eventualnu odgovornost trebalo da snosi vlada ili regionalne vlasti Lombardije.

Nakon što je prošlog meseca saslušala regionalne zvaničnike, Rota je rekla da je za uvođenje karantina, odnosno vanrednog stanja, odgovorna vlada u Rimu.

Iz Konteovog kabineta tada je saopšteno da se u ovakvim situacijama ovlašćenja prenose na regionalne vlasti, što su one u nekoliko delova Italije iskoristile da proglase vanredno stanje na svojoj teritoriji.

U Italiji je prvi slučaj koronavirusa registrovan 21. februara i u roku od nekoliko dana u deset gradova je uvedena stroga zabrana kretanja.

U Alcanu i Nembru prvi slučajevi su registrovani 23. februara, a vanredno stanje je proglašeno tek 7. marta, kada se epidemija razbuktala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment