Turski sud naložio oslobađanje novinara Ahmeta Altana

Svet 14. apr. 202121:49 > 23:12
Podeli:
Ahmet Altan
Ahmet Altan Foto:BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Visoki turski sud naredio je danas oslobađanje čuvenog novinara i pisca Ahmeta Altana, čije zatvaranje u vezi sa neuspelim pokušajem puča 2016. godine redovno kritikuju organizacije za odbranu ljudskih prava.

POGLEDAJTE JOŠ:

Turski Kasacioni sud poništio je presudu Altanu na više od 10 godina zatvora „zbog pomaganja terorističkoj organizaciji“, izrečenu 2019. godine i naredio njegovo oslobađanje, prenela je državna novinska agencija Anadolija.

Evropski sud za ljudska prava juče je najoštrije osudio Tursku zbog pritvaranja tog novinara.

Altan (71) je u februaru 2018. godine osuđen na doživotni zatvor zbog „pokušaja rušenja ustavnog poretka“ ali je Kasacioni sud ukinuo tu presudu, podsetio je ECHR.
Na ponovljenom suđenju Altan je u novembru 2019. osuđen na deset i po godina zatvora zbog veza sa „terorističkom grupom“.

Tursko pravosuđe ga tereti za povezanost sa pokretom islamskog sveštenika Fetulaha Gulena koga Ankara optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine što Gulen negira.

Altan, koji je osnovao opozicioni list Taraf, proslavio se izvan Turske knjigom o životu u zatvoru. Cenjeni intelektualac ​​u Turskoj, Altan je uvek negirao umešanost u pokušaj puča, odbacujući optužbe kao „groteskne“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar