Turski dronovi ubili 19 sirijskih vojnika

Svet 02. mar. 202012:47
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

U napadu turskih dronova u Idlibu poginulo je 19 pripadnika sirijskih vladinih snaga, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, a prenosi BBC.

Meta napada su bili vojni konvoj i vojna baza u provinciji na severozapadu Sirje u kojoj su ovih dana pojačane borbe između vladinih snaga i pobunjenika koje podržava Truska.

Turska vojska je juče oborila i dva sirijska aviona, ali su piloti uspeli da se katapultiraju, a Sirija je saopštila da je oborila tri turska drona.

Sirijska vojska proglasila je vazdušni prostor iznad Idliba zatvorenim za avione i dronove, upozorivši da će oboriti svaku letelicu koja prekrši zabranu letenja.

Rusija, ključnici saveznik sirijske vlade, upozorila je da ne može da garantuje bezbednost turskih aviona nad vazdušnim prostorom Sirije.

Tenzije u Idlibu eskalirale su prošle nedelje kada su u vazdušnom napadu poginula 33 turska vojnika nakon čega je Ankara saopštila da više neće sprečavati migrante na putu ka Evropskij uniji.

Sirijska vojska uz pomoć Rusije pokušava da povrati kontrolu nad Idlibom, jednom od poslednjih teritorija u kojoj uporište imaju pobunjenici koje podržava Turska.