Turska pretrpela novi pad valute u jeku krize turizma

Svet 13. jun. 202110:00
Podeli:
Turska plaza
Plaža u Antaliji Turska Foto:EPA-EFE/STR

U odmaralištu Marmarisu, smeštenom na jugozapadnoj obali Turske, hotelijer Mustafa Deliveli priprema se za leto za koje strahuje da bi moglo da "potopi" turizam.

Pročitajte još:

„U Delivelijevom hotelu Emre rezervisano je 15 odsto kapaciteta za juni, jedan od najvažnijih meseci u sezoni. U junu je obično hotel pun“, rekao je.

„Imali smo krize u turizmu tokom godina, ali ovo je bez presedana“, rekao je Deliveli, koji je otpustio trećinu svog osoblja i zatvorio pola hotela kako bi smanjio troškove.

Kolaps u turizmu se može proširiti i na širu ekonomiju. Turska se oslanja na priliv deviza od posetilaca kako bi financirala svoj dug i deficit budžeta koji iznosi 5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Turistička valuta postala je još kritičnija otkako je predsednik Redžep Erdogan u martu otpustio guvernera centralne banke, nateravši strane investitore da odbace neto 1,8 milijardi dolara turskih deonica i obveznica.

U pokušaju da namami turiste, Erdogan je naredio zaključavanje u maju kako bi obuzdao pandemiju. Pojedini turistti oslobođeni su PCR testova, a vladin program „sigurnog turizma“ dao je prioritet vakcinaciji turističkih radnika.

Slučajevi zaraze koronavirusom u zemlji pali su na oko 6.000 sa rekordnih 63.000 u aprilu.

Turska plaza
Plaža u Antaliji Turska Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Sa 5.000 milja obale Turska je bila šesta najposjećenija destinacija na svetu pre izbijanja koronavirusa, privukavši 52 miliona turista i ostvarivši 35 milijardi dolara prihoda u 2019. godini.

Kako je pandemija desetkovala globalni turizam prošle godine, broj poseta drastično se smanjio, a prihod je opao za gotovo 70 odsto u 2020. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Ministarstvo turizma očeklivalo je da će u 2021. godini Tursku posetiti 30 miliona turista te da će prihod biti 23 milijarde dolara, ali već je izvesno da je taj iznos nedostižan, jer je u prva četiri meseca u Tursku stiglo tri puta manje turista nego u istom periodu prošle godine.

„Pandemija je prouzrokovala promene u brojkama, ali turizam zadržava ozbiljnu poziciju u platnom bilansu Turske i osigurava dva miliona radnih mesta“, rekao je Mehmet Nuri Ersoj, ministar turizma.

Turska; plaža; more; letovanje
Foto: EPA-EFE/STR

„Turizam je, direktno i indirektno, činio 13 odsto BDP-a pre pandemije. I najverovatnije će sprečiti ekonomski rast 2021. godine“, rekao je Roger Keli, ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj u Istanbulu.

Prihod od turizma takođe smanjuje trgovinski deficit Turske i podupire liru, koja je ove godine izgubila 14 odsto vrednosti, jer je rasla zabrinutost da je Erdoganov pritisak na centralnu banku da smanji kamate podstakao dvoznamenkastu inflaciju.

„Turski život bio bi toliko olakšan ako se turizam pojača. Ako se to ne dogodi, značilo bi da je pred nama još jedna godina borbe“, rekla je Keli.

„U Marmarisu je devet od 10 hotela ostalo zatvoreno krajem maja. Većina je preživela kolaps 2020. godine zajmovima ili smanjenjem troškova, ali ako se stvari budu odvijale kao prošle godine, mnogi će bankrotirati ili biti prisiljeni na prodaju“, rekao je.

Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Oko 2,6 miliona Britanaca putovalo je u Tursku 2019. godine i činilo oko polovine Delivelijevih gostiju. Ove sezone nije primio nijednu rezervaciju iz Britanije, a od kako je Velika Britanija pooštrila pravila putovanja. Erdogan je rekao da će on i Džonson razgovarati o turizmu na samitu  NATO-a sledeće nedelje, a također je poslao  i Ersoja u Moskvu i Berlin da lobira za ukidanje njihovih ograničenja.

Nemačka, iz koje je 2019. godine u Tursku došlo 5 miliona turista, rekla je da povratnici koji doputuju iz nje više ne moraju u karantin ako su vakcinisani ili ako im je test na koronavirus negativan.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar