Turska planira da pokriva mozaike u Aja Sofiji tokom molitve

Svet 14. jul. 202010:11
Podeli:
Foto: Shutterstock/Show Must Go On

Mozaici u istanbulskoj Aji Sofiji biće pokriveni zavesama ili laserima tokom muslimanske molitve, najavio je portparol vladajuće turske Stranke prava i razvoja (AKP) nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan taj muzej pretvorio u džamiju.

Hrišćanske ikone biće otkrivene i otvorene za sve posetioce sve ostalo vreme, a ulaz će biti besplatan, rekao je portparol.

Još nije razjašnjeno kako će se laserima pokrivati mozaici, prenosi Radio Sarajevo.

Predsednik Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanske vernike, nakon što je sud odlučio da je njeno pretvaranje u muzej 1934. bilo nezakonito.

Ta odluka je izazvala kritike i zabrinutosti u svetu, uključujući Grčku, SAD i Rusiju, kao i UNESCO i papu Franju koji je rekao da ga je „pogodila“ ta odluka.

Portparol je na konferenciji za medije rekao da je najveće nepoštovanje naspram Aja Sofije u istoriji pokazala Sveta Stolica.

Američki Stejt department objavio je u petak da je „razočaran“ odlukom turske vlade o promeni statusa Aja Sofije, a grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je u petak da „na najoštriji način“ osuđuje odluku Turske da je iz muzeja pretvori u džamiju.

Grčka je poručila da će odluka imati posledice po odnose dve zemlje i turske veze s Evropskom unijom.

 

Komentari

Vaš komentar