Turska otkrila velika nalazišta gasa u Crnom moru

Svet 17. okt. 202020:36 > 22:30
Podeli:
Foto: EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da su u Crnom moru otkrivene nove rezerve prirodnog gasa od oko 85 milijardi kubnih metara, dok je ukupna zapremina nalazišta 405 milijardi kubnih metara.

„Nakon otkrivanja prvog nalazišta gasa, naš brod je nastavio sa radom. Tokom novih istraživanja otkriveno je još 85 milijardi kubnih metara gasa. Ukupna zapremina je 405 milijardi kubnih metara“, rekao je Erdogan tokom posete brodu za bušenje „Fatih“. Snimak sa događaja je objavljen na Tviteru.

​Turski lider je dodao da je cilj da gas iz tog nalazišta počne da se eksploatiše 2023. godine.

Erdogan je u avgustu saopštio da je turski brod „Fatih“ otkrio u Crnom moru nalazište gasa zapremine od oko 320 milijardi kubnih metara.

Početkom oktobra je saopšteno da je turski brod za bušenje nafte i gasa prvi put, posle nekoliko meseci, napustio svoj položaj jugozapadno od Kipra, podstičući nadu da se ublažava eskalacija napetosti zbog spora o energetskim resursima u istočnom Sredozemlju. Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda bogatih energentima, a napetosti su narasle kada je Ankara poslala istraživački brod u sporni deo Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.

Turska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, istražuje u Crnom moru i Sredozemlju, gde su njene operacije istraživanja u spornim vodama izazvale negodovanja Grčke i Kipra.

Turska godišnje troši od 45 do 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji skoro u celosti uvozi iz Rusije. Taj uvoz gasa košta oko 11 milijardi evra.

Vest o otkrivanju značajnih nalazišta gasa podigla je vrednost akcija turskim energetskim firmama i kao i domaću valutu liru s rekordno niskog nivoa ove nedelje.

 

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar