Trudnica umrla zbog zakona o abortusu, njena porodica: Krv je na rukama vlade

Svet 27. jan. 202210:48 > 10:55
Podeli:
Agnieszka
Agnieszka Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Još jedna trudnica umrla je u Poljskoj nakon što su lekari odbili da izvrše abortus kada je srce fetusa prestalo da kuca. Njena porodica jasno je optužila Vladu - "krv je na vašim rukama".

Agnješka T. bila je u prvom tromesečju blizanačke trudnoće kada je primljena u bolnicu Blažene Device Marije u Čenstohovi 21. decembra.

Kako su objasnili njeni rođaci, pri prijemu u bolnicu osećala je bol, ali je bila u svesnom stanju.

Prvi fetus je umro u materici 23. decembra, ali su lekari odbili da ga uklone, citirajući trenutni zakon o abortusu, a Agnješkina porodica tvrdi da se „njeno stanje brzo pogoršalo“. Bolnica je čekala da otkucaji srca drugog blizanca takođe prestanu nedelju dana kasnije, a zatim još dva dana pre nego što je prekinula trudnoću 31. decembra.

Agnješka je umrla 25. januara nakon nekoliko nedelja provedenih u bolnici. Njena porodica sumnja da je umrla od posledica septičkog šoka, ali bolnica nije navela tačan uzrok smrti u izveštaju.

„Ovo je dokaz da sadašnja vlast ima krv na rukama“, navodi se u saopštenju Agnješkine porodice. Oni su takođe postavili uznemirujuć snimak Agnješke u lošem zdravstvenom stanju neposredno pre nego što je umrla.

Sveštenik umesto lekara

Posle prekida trudnoće, bolničko osoblje je pozvalo sveštenika da obavi sahranu za blizance, rekla je Agnješkina porodica.

Agnješka je druga žena koja je umrla zbog odsustva reakcije lekara, koji kao alibi za svoje ponašanje koriste zakon koji zabranjuje abortuse. Izabela (30) preminula je od posledica sepse u septembru prošle godine, kada je bolnica odbila da izvrši abortus ili carski rez, pozivajući se na zakon o abortusu, u momentu kada je bebu već izgubila.

Istraga je utvrdila da je Izabelina smrt nastala "medicinskom greškom", a bolnica je kažnjena.

POGLEDAJTE JOŠ:

Agnješkina porodica tvrdi da je kontakt sa bolnicom bio veoma loš i da su čelnici odbili da podele rezultate Agnješkinih medicinskih testova, pozivajući se na smernice o poverljivosti. Kažu da su doktori „insinuirali“ da bi Agnješkino stanje koje se brzo pogoršavalo moglo biti uzrokovano BSE-om, opšte poznatom kao „bolest kravljeg ludila“ i sugerisali da je jela sirovo meso.

Kako se navodi u saopštenju bolnice, Agnješka je bila pozitivna na kovid pre smrti, iako je dva puta bila negativna kada je primljena.

„Naglašavamo da je bolničko osoblje preduzelo sve neophodne radnje da spase pacijenta“, navodi se u saopštenju, ali nije jasno da li je naložena obdukcija.

Iza Agnješke su ostali muž i troje dece.

BONUS VIDEO Vodeni toppovi i kamenice na poljsko-beloruskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar