Trudnica, dete, mlada devojka: Ko su žrtve ledene smrti u Lamanšu

Svet 25. nov. 202111:49
Podeli:
Foto:Gareth Fuller/PA via AP

Mlada devojka, trudnica i dete su među 27 migranata koji su se udavili u izuzetno hladnim vodama kod obala Francuske. Čamac na naduvavanje kojim su izbeglice pokušavale da stignu do teritorije Velike Britanije se prevrnuo i time doveo do najsmrtonosnijeg incidenta u Lamanšu.

Ukupno pet žena i jedno dete nastradali su kada se čamac prevrnuo, dok su dve osobe trenutno u bolnici sa hipotermijom.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin prvobitno je saopštio rekao je da je poginula 31 osoba, ali se ispostavilo da je ta brojka manja.

Prva hapšenja zbog nezapamćene tragedije već su sprovedena od strane francuskih vlasti. Četiri trgovca ljudima osumnjičeni su za direktnu povezanost sa pokušajem prevođenja migranata, koji je od početka bio osuđen na propast, saopštila je francuska policija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Uski plovni put između Velike Britanije i Francuske jedan je od najprometnijih brodskih puteva na svetu. Izbeglice i migranti koji beže od sukoba, progona i siromaštva u ratom razorenim zemljama, odlučuju se na veliki rizik. Gumenim čamcima nepodobnim za putovanje, prepušteni na milost i nemilost krijumčarima, oni svesno stavljaju u opasnost sebe i svoje najbliže, kako bi stigli do „obećane zemlje“.

„Pre svega, odgovorni za ovu groznu situaciju su šverceri, odnosno kriminalci koji za nekoliko hiljada evra organizuju trgovinu ljudima iz Iraka, Avganistana, Afrike, Azije i koji potom te ljude koriste da ih dovedu u Belgiju, Holandiju i Francusku“ rekao je Darmanin.

Poslednjih godina ova migrantska ruta je poskupela, a krijumčari naplaćuju hiljade evra za svaki pokušaj izbeglica da stignu do Velike Britanija. Tokom ove godine više od 25.700 ljudi prešlo je Lamanš  malim, nesigurnim čamcima.

Istragu o tragediji sprovešće francuske vlasti, dok je sukob na relaciji Makron – Džonson uveliko u toku.

BONUS VIDEO Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar