Trifonov nije uspeo da formira koaliciju: Novi izbori u Bugarskoj sve izvesniji

Svet 16. avg. 202121:45
Podeli:
Slavi Trifonov
Slavi Trifonov Foto: TV/Handout via REUTERS

Bugarski pevač i tv voditelj Slavi Trifonov je "izgubio" izbore u Bugarskoj, mesec dana nakon što je njegova partija na njima odnela pobedu, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom četiri nedelje je pokušavao da okupi potencijalne saveznike i formira većinu nakon glasanja 11. jula, međutim Trifonov u tome nije uspeo. Nije mogao da pobedi „rastuću legiju skeptika“ koji dovode u pitanje njegovu iskrenost u borbi protiv korupcije na najvišem nivou.

To znači da se ova balkanska zemlja sada verovatno suočava sa novim trećim parlamentarnim izborima.

Trifonovljeva stranka protiv establišmenta bila je prva na izborima u julu, ali sa 24 odsto glasova trebala je da pridobije saveznike za formiranje stabilne vlade koja će biti sposobna da oblikuje nacionalnu politiku nakon vladavine bivšeg premijera Bojka Borisova i njegove partije GERB, prenosi Politiko.

Ponašenje pevača nakon izbora i „sumnjivi“ izbori za novi kabinet, samo su rasplamsali sumnje u njegovu maglovitu agendu.

Trifonov i njegova partija „Ima takav narod“ nisu uspeli da dobiju podršku dve relativno male antikorupcijske stranke koje su najuže povezane sa velikim uličnim protestima protiv mafije prošlog leta. Pevač je potom optužio sve reformističke stranke za „izdaju“.

„Učinili smo sve što je u našoj moći i sve kompromise potrebne da ubedimo takozvane protestne stranke da podže vladu ITN-a“, rekao je Trifovonov koji gotovo u potpunosti komunicira putem objava na Fejsbuku.

„Ovo drugo se nije dogodilo zbog njihove izdaje“, dodao je on.

Nevolje od prvog dana

Problemi za Trifonova su počeli nekoliko sati nakon glasanja u julu. Dan nakon izbora, čak i pre nego što su objavljeni zvanični rezultati, njegova partija je najavila kandidate za vladu. On je za premijera nominovao Nikolaja Vasileva, političara sa iskustvom u dve prethodne vlade, prenosi Politiko.

Bez konsultacija i razgovara, Trifonov se pojavio na prethodno snimljenom video gde je predstavio svoj manjinski kabinet. Imao je pristup „uzmi ili ostavi“, bez konsulatacija sa potencijalnim saveznicima.

Dve antikorupcionaške stranke, „Demokratska Bugarska“ i „Ustani BG! Dolazimo“, postajale su opreznije u pogledu namera Trifonova, posebno nakon što je započeo razgovore sa entičkom turskom strankom u zemlji „Pokretom za reforme i slobode“ (MRF), koja se često smatra blisko povezanom sa korupcijom i zakulisnim igrama moći.

Trifonov je prvo energično branio Vasileva, protiv sugestija da je blizak strankama starog statusa kvo, ali ga je na kraju odbacio 15. jula. On je takođe nekoliko puta negirao da ima bilo kakve tajne poslove sa MRF-om.

Neuspeli kandidati?

Trifonov je 30. jula izabrao drugog kandidata za premijera Plamena Nikolova, koji radi kao menadžer u kompaniji za plivanje.

Nikolov je jedan od poslanika ITN-a u sadašnjem parlamentu, javnosti je praktično nepoznat. Bio je jedan od kandidata na Trifonovljevom takmičenju za potencijalne političare 2018. godine, tokom kojeg je naglasio potrebu za reformom i poboljšanjem obrazovanja u Bugarskoj.

Poslanik Momčil Ivanov bio je prisiljen da odustane od kandidature za ministra pravde kada su mediji objavili njegove objave sa društvenih mreža koji su mogli da se protumače kao kritika potencijalnim savezincima ITN-a za borbu protiv korupcije.

Intervju iz pakla

Stvari su se dodatno pogoršale kada je Petar Iliev, koji je bio nominovan za ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika vlade, dao intervju.

Iliev, predavač na Univerzitetu u Sofiji i počasni konzul za Barbados, postao je meta medija, nakon izveštaja da je navodno plagirao delove svoje knjige o bugarskom parlamentu i pitanja o njegovoj povezanosti sa Barbadosom, destinacijom za odmor poznatom po opuštenijem poreskom režimu.

Iliev je negirao bilo kakvu grešku, a odbio je da da odgovore na mnoga pitanja, tvrdeći da Barbados nije ofšor poresko utočište. Rekao je da stoji iza svake reči u knjizi i savetovao je voditelja da ispita majku i baku o njegovom integritetu.

Ovaj intervju je izazvao talas negodovanja među potencijalnim partnerima ITN-a i političkim stručnjacima, prenosi Politiko.

Igra otuđenja

Kornelija Nikova, čelnica „Socijalističke partije“ – koja je bila treća na glasanju, rekla je da je pomenuti intervju bio „uznemirijući“ i da njena partija neće podržati vladu ITN-a ako ne odustane od Ilieva.

Hristo Ivanov, jedan od lidera „Demokratske Bugarske“, otišao je dalje u svojim kritikama i opisao predloženu vladu kao „najslabiju koju je Bugarska ikada videla“. Do početka ove nedelje sva tri potencijalna saveznika – socijalisti, „Demokratska Bugarska“ i „Ustani, BG“ – izjavili su da neće podržati vladu ITN-a, patije koju predvodi Trifonov.

Trifonov je u utorak najavio povlačenje svog kabineta i poručio da to znači da idu na nove izbore.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar