Tri razloga zašto Delta plus soj korone zabrinjava naučnike

Svet 24. jun. 202117:54
Podeli:
Indija bolnica
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Epidemiološka slika polako se poboljšava na globalnom nivou, ali da znak da korona još ne odustaje je pojava nove mutacije - delta plus soja. Reč je o visoko zaraznom soju, ali to nije jedini razlog zašto naučnici strahuju od ove vrste korone.

PROČITAJTE JOŠ:

Najmanje 40 uzorka delta plus soja otkrivena su u Indiji, ali njegovo prisustvo zabeleženo je i u najvećem evropskom žarištu. Poslednji izveštaji pokazali su da je 41 od 75.953 delta slučajeva koronavirusa bio zapravo mutacija delta plus varijanta virusa, prenosi Skaj njuz. Delta plus varijanta korona virusa pronađena je i u još devet zemalja – SAD, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Švajcarskoj, Japanu, Poljskoj, Nepalu, Rusiji i Kini.

Tri zabrinjavajuće karakteristike 

Iako se ovo ovom soju još uvek ne zna mnogo, naučici su upozorili da Delta plus ima tri zabrinjavajuće karakteristike. To su: povećana prenosivost, jače vezivanje u receptorima plućnih ćelija i potencijalno smanjenje odgovora antitela.

Delta plus varijanta mutacija koronavirusa prvi put se pojavila u Pablek Helt biltenu u Engleskoj 11. juna. To je podlija varijanta Delta soj. Stekla je mutaciju pod nazivom K417H, koja se takođe nalazi u beta varijanti virusa koja je otkrivena u Južnoj Africi.

„Prilično smo zabrinuti zbog varijante Delta plus, s ozbirom da ima mutaciju koja je pripisana beta verziji – izbegavanje imuniteta koji nudi vakcina Astra (vakcina koju je većina dobila u Indiji prim. aut.). Zabrinutost se takođe odnosi na ponovne infekcije, jer postoje izveštaji da varijanta izbegava neutralizaciju koktelom sa antitelima“, rekao je dr Lens Pinto, savetnik respirolog u Nacionalnoj bolnici Hinduja, u obraćanju za Skaj Njuz.

 

U Indiji i širom sveta su u toku studije kako bi se testirala efikasnost vakcina protiv ove mutacije.

„SZO pravi ovu varijantu kao deo Delta varijante“, rekla je SZO u izjavi poslatoj Rojtersu.

„Trenutno se čini da ova varijanta nije uobičajena. Delta i druge zabrinjavajuće varijante i dalje predstavljaju veći rizik za javno zdravlje jer su pokazale povećavenje prenosa“, navodi se u saopštenju, prenosi Indian Ekspres.

Indija strahuje od Delta plus soja

Premijer Indije Narendra Modi, njegova vlada i naučna zajednica upozorili su na treći talas, koji bi mogao stići u zemlju za nekoliko nedelja. Još uvek se ne zna da li bi njega mogla da podstakne Delta plus varijanta korone, jer za sada nema dovoljno podataka o njoj.

Ipak, indijska savezna vlada naredila je pogođenim državama da preduzmu mere suzbijanja virusa, da traže kontakte i da testiraju u klasterima gde je pronađena noi soj.

Razorni drugi talas korone poharao je Indiju u aprilu i maju. Tokom ovog perioda zabeleženo je skoro deset miliona slučajeva i više od 15.000 smrtnih slučajeva.

Drugi talas je najviše pogodio ruralne predele zemlje, u kojoj živi većina ljudi u Indiji.

Javno zdravstvo u manjim gradovima i selima uglavnom je neadekvatno, a u mnogim mestima uopšte i ne postoji.

Sa više od 30 miliona slučajeva, Indija je na drugom mestu nakon SAD kao najteže pogođena zemlja. Iako je stopa smrtnosti niska u odnosu na broj zaraženih – do sada je umrlo oko 390.000 ljudi.

Indijski program vakcinacije je započeo 16. januara, ali je usporen zbog kontroverzi oko samog procesa i nabavke cepiva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar