Tri nemačke države se zalažu za registraciju Sputnjika Ve

Svet 18. mar. 202109:38
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Lideri tri nemačke države – Saksonije, Saksonije-Anhalt i Tiringije založili su se za odobrenje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

PROČITAJTE JOŠ:

Stavove o ruskoj vakcini nemački lideri su izneli za list medijske grupe „Funke“.

„Rusija je velika naučna država, nimalo ne sumnjam da je ruska nauka u stanju da napravi efikasnu vakcinu. Vakcina se mora odobriti“, izjavio je premijer Saksonije Mihael Krečmer.

Istovremeno, premijer nemačke države Saksonija-Anhalt smatra Rajner Hazelof da odluka o odobrenju „Sputnjika Ve“ ostaje na Evropskoj agenciji za lekove (EMA).

„Ali suština je jedna – u borbi protiv kovida 19 pozdravljamo sve vakcine koje su bezbedne i funkcionišu i na taj način će pomoći da se pandemija prevaziđe“, rekao je on.

Hazelof je dodao da pitanje porekla vakcine nije važno, jer se radi o ljudskom zdravlju.

„Još kao dete sam primio rusku polio vakcinu i nemam nikakvih problema“, rekao je.

Sa svoje strane, šef Tiringije Bodo Ramelov smatra da bi nemačka vlada trebalo da izvrši veći pritisak kako bi dobila više alternativnih vakcina i da zavisnost od vakcine „Astra Zeneka“ slabi strategiju vakcinacije.

„Stoga je važno da se napokon razmotri tema ‘Sputnjika Ve’“, istakao je on i dodao da odluka o odobrenju ili odbijanju vakcine ne bi trebalo da bude političke prirode.

Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar