Treći sastanak koalicije u CG: DF traži novu vladu i premijera

Svet 19. jul. 202120:04
Podeli:
Foto: Savo Prelević/Vijesti

Treći sastanak predstavnika parlamentarne većine, na kojem se razgovaralo o predlozima za rešenje aktuelne krize vlasti, održan je danas u Skupštini Crne Gore. Iz Demokratskog fronta su saopštili da na današnjem sastanku nije došlo do dogovora o razrešenju parlamentarne i krize u Vladi "zbog isključivosti Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića"

Iz Demokratskog fronta su saopštili da ostaju stavu da je izbor nove vlade i premijera model za razrešenje aktuelne krize.

„Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati“, saopštili su iz DF-a.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da status kvo nikome ne donosi dobro.

„Mnogo bih volio da sa današnjeg sastanaka mogu da saopštim optimizam, ali ne mogu, što ne znači da ja, u principu, u budućnosti ne vidim dogovor. Ipak, danas ga nije bilo“.

Istakao je da su na sastanku konstatovali razlike, navodeći da postoje dve mogućnosti koje nisu „približili”“, a to su izbor nove Vlade i rekonstrukcija postojeće.

“Jasnije od prošlog puta mi se čini je to da je značajan broj političkih partija za rekonstrukciju, ali i dalje imamo i one poliitčke subjekte koji su isključivo za izbor nove Vlade“, rekao je Danilović.

Rekao je da je izvesno da su svi na različite načine nezadovoljni radom Vlade na čijem čelu je Zdravko Krivokapić:

„To nezadovoljstvo se kreće u dijapazonu od toga da bi neko rekonstruisao, a neko isključivo birao novu Vladu. Niko od subjekata vladajuće koalicije nije rekao da ne bi dirao ništa. Kad imate takvo stanje, a za njega smo znali i možda slutili koji dan, nedelju i možda mesec pre, onda vam je jasno da ćemo nešto morati da promenimo”, naglasio je Danilović.

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da nakon tri sastanka nisu čuli kako bi izgledala rekonstrukcija vlade.

„Bilo bi konstruktivno da uđemo u dijalog i sa vladom… jer smo danas čuli da premijer nema ništa protiv toga. Potrebna nam je zrela politika, u fazi izbora u tužilaštvu ne smemo da se igramo voljom naroda“.

Istakao je da je veći problem u okviru parlamentarne većine nego u okviru Vlade.

Konatar: Nećemo biti partneri u rušenju vlade

Miloš Konatar (URA) je kazao da je koalicija „Crno na bijelo“ protiv rušenja vlade.

„Ko smatra da treba uskratiti poverenje vladi, to može učiniti u Skupštini, ali mi nećemo biti partneri u tome“.

Konatar je rekao da se vlada može unaprediti, ali da mora zadržati karakter nestranačke i da se poštuju postulati iz Sporazuma iz septembra prošle godine.

Na sastanak su došli Andrija Mandić (NOVA), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PZP), Vladimir Joković (SNP), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar i Zoran Mikić (URA), Goran Danilović (UCG), Miodrag Lekić (Demos), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Predstavnici parlamentarne većine je trebalo da se izjašnjavaju o predloženim opcijama za izlazak iz krize – rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i dio koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rješavanju krize. Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je tada da je DF predložio da funkciju novog premijera preuzme neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, a da predsednik Skupštine Crne Gore bude s liste „Za budućnost Crne Gore“.

Taj politički savez za premijera je predložio upravo Miodraga Lekića.

Bonus video: Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar