Treći „biciklistički“ protest protiv vlade u Sloveniji

Svet 08. maj. 202022:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Više hiljada ljudi na biciklima protestovalo je večeras u Ljubljani i drugim slovenačkim gradovima protiv koalicione vlade desnog centra premijera Janeza Janše.

Ovo je treći takav protest u Sloveniji koji se održava pod sloganom „Nećete nam oduzeti slobodu“ u organizaciji raznih inicijativa.

Duvajući u pištaljke i uzvikujući parole „Lopovi“, demonstranti su prošli centralnim ulicama Ljubljane. Većina njih nosila je maske na licima u skladu s merama protiv širenja korona virusa, prenosi AP.

Slovenačka policija blokirala je pristup zoni ispred zgrade vlade i parlamenta. Policija je takođe koristila megafone kako bi upozorila demonstrante da poštuju pravila zaštite i da koristi video-nadzor, navodi STA.

Demonstranti ocenjuju da su vladine mere tokom epidemije bile preterane i da su prikrile koruptivne i nedemokratske postupke koje je vlada poduzela na samom početku svog mandata, pravdajući ih samom epidemijom.

Protesti koji su se desili prošle nedelje, kao i ovaj večerašnji, imaju i izričitu političku notu, a s protestima su se solidarisali i predstavnici opozicionih stranaka, navodi Hina.

 

Komentari

Vaš komentar