Treći dan nasilnih protesta u Melburnu protiv vladinih mera

Svet 22. sep. 202109:49
Podeli:
Foto:William WEST / AFP / Profimedia

Policija je danas u drugom po veličini australijskom gradu Melburnu, treći dan za redom, pokušavala da spreči proteste zbog mera protiv kovid-19, dok je država Viktorija zabeležila još jedan rekordan porast infekcija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Policija je juče uhapsila oko 60 osoba, nakon što je više od 2.000 demonstranata uništavalo imovinu, blokiralo prometni autoput i povredilo tri policajca zbog toga što su vlasti zatvorile gradilišta na dve nedelje kako bi ograničile širenje zaraze.

Protesti su usledili nakon odluke vlasti da vakcine budu obavezne za građevinske radnike i da od utorka uvedu zatvaranje gradilišta, pozivajući se na nepoštovanje zdravstvenih pravila.

Vlasti i sindikalni zvaničnici saopštili su da su se protestu pridružile ekstremističke i desničarske grupe.

„Tamo je bilo nekih ljudi za koje biste rekli da su iz građevinske industrije. Bilo je i drugih, oni nisu tu da protestuju, već zbog nasilja, pretvaraju se da protestuju“, izjavio je premijer australijske države Viktorija Danijel Endruz.

Demonstranti su se ponovo okupili u grupama koje su lutale ulicama grada danas, uprkos molbama vlasti da ostanu kod kuće, ali su u velikoj meri uspeli da izbegnu sukobe sa snagama reda, a policija koja je potvrdila nekoliko hapšenja, je obećala da će sprečiti svaki vid nasilja.

Najveći australijski gradovi Sidnej i Melburn, kao i glavni grad Kanbera, nedeljama su zatvoreni kako bi se sprečililo izbijanje infekcija delta soja.

Vlasti imaju cilj da da postepeno omoguće svakodnevne aktivnosti u Sidneju i Melburnu, ublažavajući neke od mera kada udeo potpuno vakcinisanih odraslih osoba u populaciji dostigne 70 odsto, što se očekuje sledećeg meseca.

Država Viktorija je danas zabeležila 628 novih infekcija, što je najveći dnevni porast, čime je premašen prethodni maksimum od 603, dan ranije.

Novi Južni Vels, čiji je glavni grad Sidnej, imao je ukupno 1.035 novih infekcija, u odnosu na 1.022 u utorak.

Ukupan broj zaraženih u Australiji iznosi oko 90.300, uključujući 1.186 umrlih, a danas je prijavljeno osam novih smrtnih slučajeva.

BONUS VIDEO Rendžeri u Australiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar