Traže 600.000 dolara: Rusija naplatila humanitarnu pomoć SAD

Svet 04. maj. 202018:53
Podeli:
REUTERS/Stefan Jeremiah/Guliver

Rusija je isporučila Americi račun na nešto više od 600.000 dolara za humanitarnu pomoć koju joj je dostavila u borbi protiv korona virusa, ali je Amerika postavila pitanje koristi te pomoći, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Komersant navodi, pozivajući se na Ej Bi Si njuz (ABC News), da je Rusija dostavila SAD 45 aparata za mehaničku ventilaciju pluća, maske koje potpuno prekrivaju lice, medicinske rukavice, zaštitnu medicinsku odeću.

List navodi da dostavljeni aparati za veštačku ventilaciju pluća nisu predvidjeni za napon u mreži od 110 volti, koliko je u Americi, već za 220.

Navodi se takodje da nije jasna funkcija zaštitnih maski M-95, koje odgovaraju vojnim standardima od bioloških i hemijskih napada, pošto su medicinarima neophodne maske sa klasom zaštite 95.

Komersant podseća da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo da je isporuka Americi „humanitarna“, a da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na društvenim mrežama postavilo saopštenje o tome sa haštegom #RussiaHelps. U isto vreme, dodaje list, američki Stejt Department je isticao komercijalni karakter te pomoći.

Komentari

Vaš komentar