Tras: Britanija će se suprotstaviti uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu

Svet 26. maj 202213:00
Podeli:
Liz Tras Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, koja boravi u zvaničnoj poseti BiH, izjavila je danas da njena zemlja želi da bude predvodnik u naporima za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti uticaju Rusije u regionu.

Tras je, nakon sastanka sa ministarskom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Biserom Turković, novinarima u Sarajevu rekla da želi da Britanija bude predvodnica u obezbeđivanju mira da se, kako je navela, „zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada više ne bi mogli ponoviti“.

Najavila je poseban paket finansijske podrške zemljama Zapadnog balkana od 100 miliona dolara do 2025. godine s ciljem da se pomogbe ekonomski napredak a time i stabilnost regiona, uz upozorenje na opasnost koju nosi rat u Ukrajini.

Liz Tras Liz Truss
Liz Tras Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

"Pretnje Rusije povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene", kazala je Tras i dodala da je "jasno vidljivo i rusko mešanje u unutrašnje poslove BiH".

Sada je, kazala je, najvažnije pomoći Ukrajini a ujedno biti siguran da će Putin izgubiti rat koji je zapoceo i da Rusija više nikada neće moći da bude pretnja miru.

"Pomoći ćemo im ne tako što ćemo se dodvoravati Putinu", kazala je Tras i dodala da je Ukrajini uz pomoć u oružju potreban i novi Maršalov plan za obnovu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ocenila je stranim, kako je kazala, pokušaj Rusije da glad koristi kao oružje i poručila da "Putin mora da ukine blokadu izvoza ukrajinskog žita" kao i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili "dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim".

Velika Britanija, kazala je Tras, ostaje opredeljena podršci mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i suprotstavljanu malignom uticaju Rusije u regionu, prenela je Hina.

O sankcijama koje je vlada Borisa Džonsona uvela ranije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, Tras je rekla da će Britanija takvim merama nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH.

Govoreći o predstojećim izborima u BiH, ona je rekla da oni moraju biti održani po postojećim pravilima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar