Trampov potpredsednik odbio da stavi masku u bolnici

Svet 29. apr. 202009:57 > 10:11
Podeli:
Foto:REUTERS/Nicholas Pfosi/Guliver

Američki potpredsednik Majk Pens u utorak je posetio kliniku "Mayo", ali je ignorisao meru obaveznog nošenja maske, čak i sad u vreme kada SAD beleži više od milion potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Klinika u Minesoti, poznata kao neprofitni istraživački i bolnički centar, na Tviteru je objavila kako je pre njegove posete „informisala“ potpredsednika o pravilu obaveznog nošenja maske. Ta je objava u međuvremenu obrisana.

„Deo našeg protokola za sigurnost je da od svih pacijenata, posetilaca i zaposlenih tražimo da nose masku dok su u klinici „Mayo“ kako se ne bi širio Covid-19“, piše na stranici te institucije. Ta je mera na snazi već dve nedelje.

Svi nosili maske osim Pensa

Tokom dela posete koji je bio otvoren za medije bilo je vidljivo da svi osim Pensa nose masku. On je kasnije rekao da je tu odluku utemeljio na činjenici da je svakodnevno testiran na koronavirus.

„Pošto nemam koronavirus, mislio sam da bi za mene bila dobra prilika da mogu biti tu, razgovarati sa istraživačima i neverovatnim zdravstvenim osobljem, pogledati ih u oči i zahvaliti“, istakao je američki potpredsednik.

Podaci Univerziteta Džon Hopkins u međuvremenu su pokazali da je broj potvrđenih zaraza u SAD-u prešao milion, ali smatra se da je stvarni broj slučajeva mnogo veći.

U zemlji je preminulo 57.266 ljudi, a broj umrlih od virusa pada u ključnim epicentrima, posebno u Njujorku.

Savezne države počele su da planiraju otvaranje nekih grana ekonomije, a neke su preduzele i prve korake u tom smeru.

Komentari

Vaš komentar