Podeli
Donald Tramp
Foto: EPA-EFE/ERIN SCOTT / POOL

Predsedniku SAD Donaldu Trampu je dopušteno da se vrati svom redovnom rasporedu, prema novom dopisu njegovog lekara dr. Šona Konlija, koji je objavljen u subotu uveče.

U memorandumu se kaže da je Tramp ispunio kriterijume američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) za prekid izolacije, ali ne kaže da je Tramp dobio negativan test na koronavirus od prvog pozitivnog testa na virus prošle nedelje.

Međutim, prema CDC-u to nije kriterijum za uklanjanje izolacije.

“Večeras sam srećan što mogu da izvestim da, pored toga što predsednik ispunjava CDC kriterijume za bezbedan prekid izolacije, jutrošnji uzorak COVID PCR pokazuje, prema trenutno priznatim standardima, da se više ne smatra rizikom prenosa na druge”, piše u memorandumu od Konlija.

Pročitajte još:

Lekar je napisao da Tramp 10 dana od pojave simptoma nije imao temperaturu “duže od 24 sata”, a nakon dijagnostičkih testova, “više nema dokaza o aktivnoj replikaciji virusa”. Predsednikov lekar rekao je da je Tramp imao nije imao otkrivenu “subgenomsku mRNK”. To su molekuli proizvedeni kada se virusi repliciraju. Njihovo odsustvo može nagovestiti da Trump više ne “proizvodi” živi virus.

Tramp je u subotu održao svoj prvi javni događaj od postavljanja dijagnoze, održavši politički govor pred svjim pristalicama na travnjaku Bele kuće. Trenutno je planirano da održi najmanje tri mitinga ove naredne nedelje, počev od ponedeljka na Floridi. Konli kaže da će nastaviti da nadgleda Trampa “dok se vraća aktivnom rasporedu”.

Tramp je primio dozu eksperimentalne terapije monoklonskim antitelima u Beloj kući, a zatim je tokom boravka u bolnici lečen kursom remdesivirivom i steroidom deksametazonom. Takođe je dobio dodatni kiseonik, rekao je Konli.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar