Tramp tvrdi da je dobio izbore uprkos odluci Vrhovnog suda

Svet 12. dec. 202017:24
Podeli:
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je danas Vrhovni sud SAD zbog odluke da odbaci tužbu kojom se traži poništavanje rezultata predsedničkih izbora u ključnim državama, piše Glas Amerike. Nakon potvrde izbornih rezultata za šta američke države imale rok do osmog decembra – u ponedeljak 14. decembra trebalo bi da se održi glasanje Elektorskog koleža.

„Dobio sam izbore s velikom razlikom, ali zapamtite: jedino ako govorimo o legalnim glasovima, a ne lažnim glasačima koji su se, nekim čudom, svuda pojavili! Kakva sramota!“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tužbu kojom se traži poništavanje rezultata izbora u Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu podnela je savezna država Teksas, uz podršku Trampovih saradnika.

Tužbu je podržalo 19 državnih tužilaca i 127 članova Kongresa iz redova republikanaca.

U sve četiri države Džozef Bajden bio je predviđeni pobednik predsedničkih izbora.

Vrhovni sud doneo je presudu po kojoj Teksas nije nadležan za pokretanje tog slučaja.

Osim toga, „Teksas nije uspeo da dokaže pravnu opravdanost interesovanja za način na koji druge države sprovode i održavaju izbore“, navodi se u kratkom saopštenju najviše američke sudske instance.

Aktuelni američki predsednik osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obeležile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinelo da umesto njega – izbornu pobedu odnese demokratski kandidat.

Džozef Bajden predviđeni je pobednik američkih predsedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Nakon potvrde izbornih rezultata za šta američke države imale rok do osmog decembra – u ponedeljak 14. decembra trebalo bi da se održi glasanje Elektorskog koleža.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobednika predsedničkih izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar