Tramp pomilovao bivšeg saradnika Majkla Flina

Svet 26. nov. 202000:05
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Lauren Victoria Burke

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je pomilovanje svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost generala Majkla Flina. ​To je drugi Trampov saradnik kome je predsednik dao pomilovanje nakon što je osuđen u procesu o ruskom uticaju na predsedničke izbore 2016. godine.

„Velika mi je čast da objavim da je generalu Majklu T. Flinu garantovano potpuno pomilovanje. „Čestitam generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici“, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu i poželeo Flinovima srećne praznike.

Inače, Tramp je Flinu dao otkaz samo 22 dana nakon što je došao na vlast

Flinovi tajni pregovori s ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru 2016., pre Trampove inauguracije, bili su osnova za temeljitu istragu specijalnog savetnika Roberta Milera u mešanje Moskve u američke izbore godinu dana ranije.

Tramp je dao otkaz Flinu samo 22 dana nakon što je došao na vlast.

Ali, američki predsednik je oduvek tvrdio da je istraga bila politički „lov na veštice“ i da je Flin, bivši general i šef Odbrambene obaveštajne agencije, „dobar čovek“.

U vrlo neobičnom potezu, ministarstvo pravosuđa odustalo je od predmeta protiv Flina u maju ove godine, rekavši da navodne laži FBI-u nisu bile značajne, što je Trampu donelo veliku političku pobedu.

Trampovo pomilovanje znači da se taj slučaj miče sa sudova.

​Flin je drugi Trampov saradnik kome je predsednik dao pomilovanje nakon što je osuđen u procesu o ruskom uticaju na predsedničke izbore 2016. godine.

Prethodno je američki predsednik pomilovao Rodžera Stouna, svog dugogodišnjeg bliskog saradnika, i to samo nekoliko dana pre nego što je Stoun trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar