Podeli
Donald Tramp; Foto: - / Polaris / Profimedia

Donald Tramp je juče objavio svoj plan za zabranu imigracije u SAD zbog pandemije koronavirusa, tačnije potrebe da se "zaštite poslovi Amerikanaca".

“U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da se zaštite poslovi naših velikih američkih građana, potpisaću izvršno naređenje o privremenoj obustavi imigracije u Sjedinjene Države”, najavio je Tramp na Tviteru, nakon što je u SAD broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio 42.000. Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Americi je najveći na svetu, više od 779.000 infekcija, a samo u ponedeljak 20.000.

Najmanje 22 miliona Amerikanaca trenutno je bez posla, jer su stroge mere za kontrolu epidemije izbrisale 13,5 odsto radne snage i 10 godina rasta posla. Tokom prošle nedelje podneto je 5,2 miliona novih zahteva za nadoknadu za nezaposlene, prema podacima Ministarstva rada, a od pojave virusa preko 16,8 miliona.

Ekonomisti kažu da bi stopa nezaposlenosti mogla dostići čak 20 odsto u aprilu, što bi bila najveća stopa od Velike depresije, kad je stopa nezaposlenosti porasla na 25 procenata u 1933. godini.

U obraćanju naciji prošlog meseca Tramp je najavio drastične zabrane strancima koji iz Evrope putuju u SAD. Kinezima je ulazak zabranjen još krajem januara, budući da se pandemija kovida-19 širila iz grada Vuhan. Granica između SAD i Kanade je već zatvorena, većina zahteva za vizu je na čekanju, a administracija je prošlog meseca u zemlji ugasila nacionalni sistem azila.

Detalji najnovije objave nisu još precizirani, ali se pretpostavlja da su poljoprivredni i medicinski radnici migranti izuzeti, prenosi The Wall Street Journal.

Pročitajte još:

Bela kuća nije komentarisala Trampov novi tvit, ali ga je teksaški kongresmen Joakin Kastro nazvao “autoritarnim potezom koji služi da bi se iskoristila kriza”.

“Ova akcija nije samo pokušaj da se skrene pažnja sa Trumpovog neuspeha da zaustavi širenje koronavirusa i spasi živote, već i autoritarni potez da se iskoristi kriza i unapredi njegov program protiv imigranata. Moramo se okupiti da odbacimo njegovu podelu”, reagovao je Kastro na Tviteru.

New York Times piše da bi formalni nalog o zabrani novih zelenih kartona i radnih viza mogao biti primenjen za nekoliko dana, čime se zaustavlja legalna imigracija.